Print this page

Tips για να κάνετε το κούρεμα μια λιγότερο δυσάρεστη εμπειρία για το παιδί σας

Εάν είναι από εκείνα που απεχθάνονται να τους κόβουν τα μαλλιά!

Για κάποιο περίεργο λόγο που πιθανότατα δεν θα κατανοήσουμε πλήρως ποτέ, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών έχει σοβαρές αντιρρήσεις όταν προκύπτουν θέματα προσωπικής υγιεινής όπως το κόψιμο των νυχιών ή των μαλλιών. Ιδιαίτερα το κούρεμα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση -γιατί εκτός από τη δυσαρέσκεια του παιδιού έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη... ντροπή μας μιας και η σκηνή γίνεται ενώπιον μαρτύρων (βλ. κομμώτρια). Εμείς, σας δίνουμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να γίνει η επίσκεψη στο κομμωτήριο μια λιγότερο οδυνηρή εμπειρία -μέχρι να ξεπεράσει το παιδί αυτή τη φάση!

Επιλέξτε το κατάλληλο μέρος και τη σωστή ώρα

Υπάρχουν κομμωτήρια που είναι μόνο για παιδιά, με ιδιαίτερη διακόσμηση και κομμωτές που είναι εξασκημένοι στο να δουλεύουν με λιλιπούτειους πελάτες. Ακόμα όμως κι αν δεν επιλέξετε κάποιο από αυτά, καλό θα ήταν να ενημερώσετε όταν κλείνετε το ραντεβού ότι πρόκειται για παιδάκι, και μάλιστα από αυτά που δεν κάνουν πολλή χαρά όταν είναι να τους κόψουν τα μαλλιά, ώστε να αναλάβει την περίπτωση κάποιος που έχει τον τρόπο του με τα παιδιά. Επίσης, αποφύγετε να κλείσετε το ραντεβού σε κάποια ώρα που υπό άλλες συνθήκες το παιδί θα κοιμόταν ή εάν αυτό πρόκειται να καθυστερήσει την ώρα που θα φάει -θα του προκαλέσετε έξτρα εκνευρισμό.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ρήμα «κόβω»

Οι λέξεις έχουν σημασία και τα παιδιά συχνά φοβούνται ακόμα και στο άκουσμα λέξεων που έχουν αρνητικό ή τελεσίδικο περιεχόμενο. Προτιμήστε να πείτε στο παιδί ότι θα πάτε στο κομμωτήριο για να περιποιηθούν ή να φτιάξουν τα μαλλάκια του και όχι να τα κόψουν.

Μην περιμένετε να μακρύνουν υπερβολικά τα μαλλιά για να πάτε για κούρεμα

Μόλις δείτε τις πρώτες ουρίτσες να σχηματίζονται στο κάτω μέρος ή τα πρώτα τσουλουφάκια να πέφτουν στα ματάκια του παιδιού, κλείστε ραντεβού για κούρεμα. Έτσι, η αλλαγή στην εμφάνισή του δεν θα είναι δραματική και δεν θα στενοχωρηθεί βλέποντας πολλά μαλλιά να πέφτουν στο πάτωμα.

Πηγαίνετε στο κομμωτήριο προετοιμασμένοι

Πάρτε μαζί σας ένα αγαπημένο κουκλάκι ή παιχνιδάκι για να απασχοληθεί το παιδί όσο περιμένετε τη σειρά του ή να του αποσπάσετε την προσοχή όταν καθίσει στην καρέκλα. Επιτρέψτε του να μη φορέσει την αδιάβροχη κάπα εάν αντιδρά και ζητήστε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας για να κουρευτεί εάν έτσι θα δείξει πιο συνεργάσιμο.