Print this page

Από την κούνια στο κρεβάτι - Πώς θα κάνουμε πιο εύκολη τη μεταβαση

Οδηγίες για γίνει χωρίς κλαματα η μετάβαση του παιδιού μας από την κούνια στο παιδικό κρεβατι!

Πρόκειται για ακόμη μία θεμελιώδη αλλαγή στη ζωή του μωρού μας. Δεν υπάρχει σωστή ηλικία αλλά μερικές κινήσεις του μας φανερώνουν πότε είναι πλέον έτοιμο για κρεβάτι: όταν μπορεί πλέον να πάει τουαλέτα μόνο του ή όταν σκαρφαλώνει για να βγει από τη κούνια του.

Αν το μωρό μας δεν έχει τάσεις… φυγής και δείχνει πως του αρέσει η κούνια του τότε ούτε εμείς θα βιαστούμε. Η κούνια προσφέρει ασφαλές και άνετο καταφύγιο στο παιδί μας όσο το χρειάζεται το παιδί μας, δεν υπάρχει λόγος προβληματιζόμαστε για τυχόν θέματα σωστής ανάπτυξης.  

Δεν κάνουμε την αλλαγή σε περίοδο μεγάλου στρες. Για όλα υπάρχει η σωστή χρονική στιγμή, όπως η προπόνηση για τη τουαλέτα ή οποιαδήποτε άλλη μετάβαση προς τη νηπιακή ηλικία. Αν το μωρό μας αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως μια πρόσφατη μετακόμιση, αρρώστια ή διαζύγιο καλύτερα να περιμένουμε όταν ηρεμήσει η κατάσταση.

Επιλέγουμε το σωστό κρεβάτι για το παιδί μας Αν έχουμε αγοράσει μια μετατρέψιμη παιδική κούνια, η μετάβαση θα γίνει πιο εύκολα μια και πρόκειται για το ίδιο έπιπλο.  Αν επιλέξουμε νέο κρεβάτι φροντίζουμε να το δει το παιδί πριν το αγοράσουμε.  Επίσης φροντίζουμε το κρεβάτι να είναι ασφαλές και γερό. Δοκιμάζουμε την αντοχή του συναρμολογημένου κρεβατιού. Βεβαιωνόμαστε πως δεν μας λείπει κάτι και πως το έπιπλο είναι σε καλή κατάσταση πριν αγοράσουμε κάποιο μεταχειρισμένο κρεβατάκι.

Αφήνουμε το μωρό να επιλέξει το κρεβάτι του. Είναι ήδη μεγάλο για να πάει σε κανονικό κρεβάτι άρα έχει το δικαίωμα να το διαλέξει! Συν τοις άλλοις όσο πιο πολύ θα ασχοληθεί με την αγορά τόσο πιο εύκολα θα γίνει και η μετάβαση. Φυσικά δεν αγχώνουμε το μωρό με την απόφαση, εννοείται πως έχουμε ήδη καταλήξει σε δυο – τρία κρεβάτια που μας κάνουν και είτε το παίρνουμε μαζί μας να τα δει είτε του δείχνουμε φωτογραφίες.

 Αφήνουμε το παιδί να επιλέξει τουλάχιστον τα σεντόνια για το καινούργιο κρεβάτι. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορέσει να επιλέξει το κρεβάτι του, τουλάχιστον ας επιλέξει τι θα «φορέσει» το κρεβάτι του. Νέα σεντόνια, κουβερτούλα ή μαξιλάρια, όλα σε δύο σετ (για να αλλάζουμε): Παρακινούμε το παιδί να τα διαλέξει για να αναμειχθεί με αυτό το τρόπο σε όλη τη διαδικασία και να γίνει με αυτο το τρόπο, ομαλή η μετάβαση. 

Αφήνουμε το παιδί να κρατήσει τα παιχνίδια του και ό,τι άλλο το διευκολύνει να κοιμηθεί. Αφήνουμε το παιδί να κρατήσει τα αντικείμενα που του προκαλούν άνεση όπως μια κουβέρτα ή το αρκουδάκι του με το οποίο κοιμάται και αργότερα βλέπουμε αν θα την κρατήσουμε. Κάποιοι γονείς καταφέρνουν παράλληλα να κόψουν το μπουκάλι ή την πιπίλα και με τον ίδιο τρόπο και την συνοδεία της αρκουδίτσας . Αν όμως το παιδί μας δεν είναι σε αυτό το στάδιο ακόμα, τότε καλύτερα να μην επιχειρήσουμε να κόψουμε κάτι, γιατί θα θέσουμε σε κίνδυνο και την ίδια την μετάβαση προς το κρεβάτι.

Επιβεβαιώνουμε πως το σπίτι είναι ασφαλές για το παιδί. Τώρα που το παιδί δεν είναι πια περιορισμένο στη κούνια θα του πάρει κάποιο χρόνο να συνηθίσει το κρεβάτι τη νύχτα. Είτε με τα λόγια είτε με τη πράξη (το πηγαίνουμε πίσω όσες φορές και αν χρειαστεί) επιμένουμε πως πρέπει να συνηθίσει το κρεβάτι του. Φροντίζουμε ώστε τόσο το άμεσο περιβάλλον του παιδιού όσο το υπόλοιπο σπίτι  να είναι ασφαλές σε περίπτωση που ξυπνήσει και αρχίσει τις βόλτες.

Οι τούμπες είναι αναμενόμενες άρα προετοιμαζόμαστε και τις περιμένουμε. Τώρα που έχει μεγαλύτερο χώρο να κοιμηθεί, οι τούμπες είναι στο πρόγραμμα ιδιαίτερα αν δεν κοιμάται ήρεμα. Προφυλάσσουμε λοιπόν το μικρό μας με μαξιλάρια ή χοντρό χαλί γύρω από το κρεβάτι ώστε όταν πέσει, να πέσει στα μαλακά! Αν το παιδί πέφτει πολύ συχνά τότε ίσως καλύτερα να τοποθετήσουμε το στρώμα στο πάτωμα και να αφήσουμε το κρεβάτι γι’ αργότερα. 

Ξεκινάμε με μικρής διάρκειας ύπνο . Τοποθετούμε το κρεβάτι εκεί που ήταν η κούνια για να παρατηρήσουμε την αντίδραση. Αν διαπιστώσουμε πως το παιδί δεν μπορεί να συνηθίσει εύκολα, τότε ξεκινούμε με μικρούς ύπνους στην αρχή ή το αφήνουμε να κοιμηθεί στη κούνια τη νύχτα και το μεσημέρι στο κρεβάτι. Εννοείται πως επιτρέπουμε όλα τα είδη (παιχνίδια, κουβέρτα κ.α.) που του προκαλούν ασφάλεια. Μόλις καταλάβουμε πως το μικρό κοιμάται πλέον εύκολα στο κρεβάτι σιγά σιγά κάνουμε την μετάβαση ώστε να κοιμηθεί το μικρό μας το βράδυ στο κρεβάτι του. 

Φροντίζουμε το κρεβάτι και καθαρίζουμε σε τακτά διαστήματα το στρώμα ώστε να μας κρατήσει πάνω από χρόνο ή να είναι εντάξει για το επόμενο μωρό που θα το χρησιμοποιήσει. Η πιο σοβαρή απειλή για το στρώμα είναι φυσικά τα υγρά μια και είναι πιο δύσκολο να μάθει ένα μικρό να πηγαίνει τουαλέτα το βράδυ παρά το πρωί. Μια λύση είναι να τυλίξουμε το στρώμα με αδιάβροχο ειδικό στρώμα και ακόμα καλύτερα αν βρούμε ένα που προστατεύει από σκόνη και ακάρεα . Μετά στρώνουμε το προστατευτικό σεντόνι και  μετά τα σεντόνια που θα κοιμάται πλέον το μωρό μας.