Print this page

Το μωρό σας βγάζει δόντια; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πολλά μωρά υποφέρουν όταν βγάζουν δόντια  γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να γνωρίζουν πώς να διαβάσουν τα σημάδια και να βοηθούν τα μικρά τους.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια της οδοντοφυίας σε ένα βρέφος είναι: 

Υπερβολικό σάλιο.Είναι το πρώτο και κύριο σημάδι. Όποτε ένα μωρό βγάζει δόντια τρέχουν τα σάλια του και βρέχεται το φανελάκι του. Αλλάζουμε φανελάκι και προσπαθούμε να μένει στεγνή η περιοχή για να αιποφύγουμε εξανθήματα.

Βήχας.Θα παρατηρήσουμε ότι τα μωρά που βγάζουν δόντια ξυπνούν το βράδυ και βήχουν ή δείχνουν πως έχουν τάση για εμετό. Αυτό οφείλεται στο υπερβολικό σάλιο που παράγουν. Δεν ανησυχούμε εκτός εάν το παιδί μας παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα γρίπης.

Εξάνθημα στο πρόσωπο ή στο λαιμό.Τα σάλια μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα στο πρόσωπο, το πηγούνι και τον λαιμό. Φροντίζουμε να μένουν όσο το δυνατό στεγνές αυτές οι περιοχές και βάζουμε διάφορες κρέμες που βοηθούν το δέρμα του μωρού. 

Δάγκωμα.Τα ούλα είναι ερεθισμένα έτσι τα μωρά τείνουν να μασούν τα δάχτυλα, τα παιχνίδια τους ή οτιδήποτε πέφτει στα χέρια τους γιατί το δάγκωμα απαλύνει τα πονεμένα, πρησμένα ούλα. Φροντίζουμε να αποστειρώνουμε τις πιπίλες, τις κουδουνίστρες και ό, τι άλλο παρατηρούμε πως χρησιμοποιεί το μωρό μας για τα ούλα του.

Ευερέθιστη διάθεση.Τα πρησμένα ούλα με δόντια που προσπαθούν να βγουν προκαλούν πόνο στα μικρά μας. Είναι λογικό λοιπόν να γκρινιάζουν και να θέλουν συνέχεια αγκαλιές.

Διαταραχή στον ύπνο.Την νύχτα το μωρό πονάει περισσότερο. Είναι φυσικό λοιπόν να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Χάνουν τη όρεξη τους. Ο πόνος, τα ερεθισμένα ούλα εμποδίζουν το παιδί στο φαγητό του. Τα μωρά που θηλάζουν ή και τα λίγο μεγαλύτερα δεν έχουν όρεξη γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε οτιδήποτε μπορούν να φάνε χωρίς πόνο.

Τραβούν το αυτί ή τρίβουν το μάγουλο. Έντονη ένδειξη ότι το μωρό μας βγάζει δόντι καθώς τα ούλα, τα αυτιά και τα μάγουλα μοιράζονται νευρικές απολήξεις.  Όμως, καλό είναι να βεβαιώσουμε ότι βγάζει δόντι και ότι δεν έχει πάθει κάποια μόλυνση στο αυτί του γιατί τα μωρά τείνουν να τραβούν το αυτί ή να τρίβουν το μάγουλό τους και σε αυτή τη περίπτωση.

Και μερικοί πολύ διαδεδομένοι μύθοι...

Προκαλεί πυρετό η οδοντοφυία;

Τα δόντια που βγαίνουν δεν προκαλούν πυρετό! Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα μωρά, είναι ευερέθιστα, μασουλάνε ό,τι πέσει στα χέρια τους με αποτέλεσμα τη στομαχική διαταραχή και κατά συνέπεια πυρετό. Φυσικά ποτέ δεν αντιμετωπίζουμε επιπόλαια ένα πυρετό και  ιδιαίτερα αν έχει φτάσει τους 38C. Σε τέτοια περίπτωση καλούμε τον γιατρό.

Όταν το μωρό μασουλάει τα δάχτυλά του βγάζει δόντια;.

Όχι απαραίτητα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα χέρια τους όταν είναι μεταξύ 3-4 μηνών και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να τα εξερευνήσουν από το να τα μασουλίσουν; Κανένας.  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι βγάζουν δόντια.

Πότε είναι πολύ νωρίς/πολύ αργά για να βγάζει δόντια;.

Κάποια μωρά βγάζουν δόντια πολύ νωρίς και κάποια βγάζουν αργότερα, όλα τα μωρά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Αν το παιδί μας όμως είναι παραπάνω από 13 μηνών τότε καλύτερα να επισκεφτούμε ειδικό γιατρό για να δούμε ότι η ανάπτυξη του είναι κανονική.

Πώς να απαλύνουμε τον πόνο 

Βάζουμε ένα καθαρό και βρεγμένο πανί στη κατάψυξη και αργότερα το δίνουμε στο παιδί. Θα μουδιάσουν τα ούλα και θα πονάει λιγότερο.Κάνουμε απαλό μασάζ με (καθαρά) δάχτυλα . Η πίεση που ασκείται απαλύνει τον πόνο. Προσπαθούμε με παιχνίδια και δραστηριότητες να αποσπάμε το μωρό μας από τον πόνο.Το αγκαλιάζουμε και χαϊδεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Η αγάπη της μαμάς κάνει θαύματα!

 Εxtra tip: Όταν το μωρό βγάζει δόντια πλένουμε συχνά τα χέρια για να αποφύγουμε μολύνσεις στο στόμα και στο στομάχι. Δίνουμε πολύ νερό και προσέχουμε πως και σε ποια ποσότητα δίνουμε φρούτα και λαχανικά.

Το κείμενο είναι ενημερωτικό. Απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για όποιες απορίες ή ερωτήσεις έχετε.