Print this page

Μπορεί ο αυτισμός να διαγνωστεί ήδη από τη στιγμή της γέννησης;

Μια νέα έρευνα δίνει σημαντικές ελπίδες για την έγκαιρη παρέμβαση!

Τα ποσοστά των παιδιών που αντιμετωπίζουν με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν γνωρίζουν ακόμα τι ευθύνεται, το μόνο σίγουρο -σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι ότι όσο πιο σύντομα γίνει η κατάλληλη παρέμβαση τόσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει! Μέχρι τώρα, η πιο συνηθισμένη ηλικία στην οποία γίνεται η διάγνωση του αυτισμού είναι τα 3-4 χρόνια.

Όμως, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Κολλεγίου Lake Erie στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα στη ζωή του παιδιού, ακόμα και στη νεογνική ηλικία.

Χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνική που καταγράφει την ακοή του νεογνού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν την ευαισθησία και την ανταπόκρισή του σε μια ευρεία γκάμα συχνοτήτων -κάτι που εκτιμάται ότι είναι σημαντική ένδειξη του εάν υπάρχουν αυτιστικές διαταραχές ή όχι.

«Πολύ συχνά, οι άνθρωποι με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν υπερευαισθησία στις αισθήσεις, ακόμα και ένας μικρός θόρυβος μπορεί να να τους κάνει να εκνευρίζονται», λέει ο Randy Kulesza, καθηγητής ανατομίας στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. «Αυτή τη στιγμή, γίνεται έλεγχος στην ακοή των νεογνών, αλλά μόνο σαν ένα τεστ που είτε το περνάνε είτε όχι. Πιστεύουμε ότι μελετώντας πολύ νωρίς την νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου θα μπορούμε να παρέχουμε πιο αποτελεσματική θεραπεία». Έτσι θα εξασφαλιστεί πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής για το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του.