Print this page

Πώς θα προετοιμάσουμε το παιδί για το νέο μέλος της οικογένειας

Δεν υπάρχει εγγυημένη συνταγή  για το πώς θα προετοιμάσουμε επαρκώς το πρωτότοκο παιδί για την έλευση του νέου μωρού στην  οικογένεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα δεύτερο παιδί έρχεται και φέρνει συγκλονιστικές αλλαγές στη ζωή όλης της οικογένειας.

Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε: 

Εξηγούμε τι θα συμβεί

Ξεκινούμε μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου. Δείχνουμε στο παιδί όσα υπερηχογραφήματα έχουμε κάνει, μιλάμε για το νέο μωρό που μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά μας και που σύντομα θα βγει για να το γνωρίσει. Επίσης αναφερόμαστε με λεπτομέρειες για το τι θα  συμβεί όταν γεννηθεί το παιδί. Του δείχνουμε το νοσοκομείο που θα έρθει να γνωρίσει το νέο μωρό ή ακόμα και τον γιατρό που θα το φέρει στον κόσμο, ποιος θα τον φροντίζει όσο εμείς λείπουμε στο νοσοκομείο για τον τοκετό. Η κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία γιατί προετοιμάζει συναισθηματικά το παιδί και του δείχνει πως συμμετέχει στην όλη κατάσταση.

Ακολουθούμε τη διάθεση του παιδιού

Μιλάμε για το νέο αδελφάκι όσο πιο συχνά γίνεται. Κάποιες φορές το παιδί μπορεί να θέλει να μας ακούσει κάποιες άλλες όχι. Εμείς οφείλουμε να του δώσουμε την ευκαιρία να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει για να μάθει αλλά δεν πρέπει να του επιβάλλουμε να μιλήσει αν δεν δείχνει έτοιμο και κυρίως ή να μην αισθάνεται πως μιλάμε όλη την ώρα για το νέο μωρό.

Ζητούμε την συμμετοχή του

Από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους.  Ζητούμε από το παιδί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε την ντουλάπα με τα ρούχα ή να προτείνει ονόματα για το νέο μωρό. Επίσης αναζητούμε την συμμετοχή του αφότου έχουμε γεννήσει:  να μας βοηθήσει να διαλέξουμε τι θα φορέσει το μωρό, να του διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο ή να του πει αγαπημένα του τραγούδια. 
Με αυτό τον τρόπο  το παιδί αισθάνεται  ικανό και περήφανο που συμμετέχει στο μεγάλωμα του νέου μέλους της οικογένειας.  

Είμαστε ξεκάθαροι για την συμπεριφορά που περιμένουμε από το παιδί

Θα βοηθήσουμε πραγματικά το παιδί μας αν είμαστε ξεκάθαροι  με του  είδους τη συμπεριφορά που περιμένουμε να δείξει στο νέο μωρό.  Έχουμε μιλήσει πόσο σημαντικό είναι να φερόμαστε όμορφα στα μωρά και το υπενθυμίζουμε όσο μπορούμε.  Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως τα παιδιά για να μάθουν κάτι μπορεί να χρειαστεί να το πούμε ξανά και ξανά και όσες φορές ακόμα χρειαστεί ή ακόμα και να το δοκιμάσουμε να το κάνουμε  παρέα μαζί του.   

Του αφιερώνουμε χρόνο

Αυτό σημαίνει πως αφιερώνουμε ελεύθερο χρόνο, τον εαυτό και την προσοχή μας στο παιδί για να επιβεβαιώσουμε πως νοιαζόμαστε και το αγαπάμε. Εκμεταλλευόμαστε το καιρο πριν τον τοκετό και περνάμε χρόνο παρέα, του δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας. Έτσι όταν έρθει το νέο μωρό, θα αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά για την αγάπη μας.

Ενθαρρύνουμε το παιδί να παίζει μόνο του

Από την άλλη, εμείς μπορεί να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, να διαβάζουμε ή να μαγειρεύουμε όσο παίζει το παιδί μας. Είναι καλό  να καταλαβαίνει πως ναι μεν είναι προτεραιότητα στη ζωή μας αλλά δεν γίνεται να κάνουμε πάντα αυτό που θέλει, όταν το θέλει.