Print this page

Γιατί το παιδί μου χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο;

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε!

Είναι ένα φαινόμενο πολύ πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε, κι όμως κάθε φορά δεν μπορεί παρά να μας ταράζει! Το θέαμα ενός νηπίου που αρχίζει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, στο πάτωμα ή σε άλλη σκληρή επιφάνεια επειδή δεν γίνεται το «δικό του», είναι πολύ δυσάρεστο για τους γονείς. Δεν είναι εύκολο να βλέπουμε το παιδί μας να προσπαθεί να βλάψει τον εαυτό του! Όμως συμβαίνει... Και γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το χειριστούμε.

Γιατί χτυπάει το κεφάλι του όταν είναι εκνευρισμένο;

Ο λόγος για τον οποίο κάποια παιδιά στρέφονται ενάντια στον εαυτό τους χτυπώντας το κεφάλι τους ή ξύνοντας βίβαια το δέρμα τους, είναι ότι προαπσθούν να βρουν μια διέξοδο στον εκνευρισμό τους. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει ότι δεν τους γίνεται κάποιο χατήρι. Εάν όμως αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται και για άλλους λόγους ή και σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. και στο σπίτι και στον παιδικό σταθμό), καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή ειδικού, όπως αναπτυξιολόγου ή παιδοψυχολόγου.

Πάντως, όπως αναφέρεται στο βιβλίο για γονείς Now say this: The right words to solve every parenting dilemma είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις που τα παιδιά χτυπούν στα σοβαρά. Τις περισσότερες φορές πολύ γρήγορα διαπιστώνουν ότι δεν είναι ευχάριστο για τα ίδια να κοπανούν το κεφάλι τους και σταματάνε.

 

Τι να κάνουν οι γονείς

Αυτό που συνιστούν οι ειδικοί είναι, ίσως, και το πιο δύσκολο: Αγνοήστε τη συμπεριφορά και προσπαθήστε να μη δώσετε σημασία. Εάν σπεύσετε να το σταματήσετε ή εάν το βάλετε τιμωρία γι' αυτό το λόγο, τότε είναι πιο πιθανό η «φάση» αυτή να διαρκέσει περισσότερο! Αν και είναι πραγματικά δύσκολο να αγνοήσει κανείς ένα νήπιο που καταφεύγει σε μια τέτοια συμπεριφορά, είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να καταλάβει πόσο πολύ σας αγχώνει και σας στενοχωρεί. Απλά, μετακινήστε το μακριά από την επιφάνεια όπου χτυπάει για να είναι ασφαλές και πείτε του ότι είστε στη διάθεσή του εάν χρειάζεται βοήθεια.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να προλαμβάνετε τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτή τη συμπεριφορά, τραβώντας κάπου αλλού την προσοχή του. Εάν για παράδειγμα θέλει να φάει ένα μπισκότο και φοβάστε ότι εάν αρνηθείτε θα αρχίσει να χτυπάει το κεφάλι του, πείτε «δεν μπορείς να φας μπισκότο πριν το φαγητό, αλλά μέχρι να φάμε μπορούμε να φτιάξουμε μαζί ένα παζλ». Σύντομα θα ξεχάσει αυτό τον τρόπο αντίδρασης. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σας ανησυχεί ιδιαίτερα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας!