Print this page

Πώς επηρεάζουν τα αδέρφια το μέλλον ενός παιδιού

Τα αδέρφια επηρεάζουν πολύ την καθημερινότητα των παιδιών. Ίσως όμως δεν έχουμε φανταστεί ότι αυτή η επιρροή συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή τους.

Άλλοτε λατρεύουν το ένα το άλλο κι άλλοτε δηλώνουν απερίφραστα ότι μισιούνται. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι συνδέονται με γερούς δεσμούς. Όπως δεν μπορούν να αλλάξουν το ότι η προσωπικότητα που διαμορφώνουν επηρεάζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τη συνύπαρξη με τα αδέρφια τους. Να τι αποκαλύπτουν οι επιστημονικές έρευνες για τον τρόπο που τα αδέρφια εξελίσσουν το ένα το άλλο:

Περισσότερος ανταγωνισμός = μεγαλύτερη επιτυχία

Τα παιδιά που έχουν αδέρφια του ίδιου φύλου, μεγαλώνουν συνήθως μέσα σε κλίμα πιο έντονου ανταγωνισμού. Αντίθετα, ανάμεσα σε αδέρφια διαφορετικού φύλου, ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος. Κατά συνέπεια, και όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα, οι άντρες που έχουν μεγαλύτερες αδερφές τείνουν να είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί στη ζωή τους. Από την άλλη, οι άντρες (και οι γυναίκες) με αδέρφια του ίδιου φύλου έχουν περισσότερες ευκαιρίες για επιτυχία γιατί δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό.

Τα αδέρφια μπορεί να επηρεάσουν το μελλοντικό εισόδημα

Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν καλή σχέση με τα αδέρφια τους είναι συνολικότερα πιο «θετικά» άτομα. Δείχνουν πιο εύκολα την αγάπη και την υποστήριξή τους και μεγαλώνουν θεωρώντας δεδομένου ότι και οι ίδιοι έχουν την υποστήριξη και την αγάπη ενός ολόκληρου δικτύου άλλων ανθρώπων. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε μελλοντική επιτυχία. Κι αυτό γιατί η ευτυχία αλλά και η ικανοποίηση στη ζωή είναι ένας από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο κυνήγι της επιτυχίας.

Τα αδέρφια εξασφαλίζουν καλύτερη συζυγική ζωή

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όπως φαίνεται πως οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια έχουν λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν την ανάγκη να διαλύσουν αυτή που θα φτιάξουν όταν μεγαλώσουν! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, για κάθε αδερφό ή αδερφή που έχει κάποιος μειώνονται οι πιθανότητες να πάρει διαζύγιο κατά 2%. δεν είναι και μεγάλο το ποσοστό, αλλά μπορεί να βαρύνει στην απόφαση κάποιου εάν θα χωρίσει ή όχι. Και σίγουρα, το να μεγαλώνει κανείς με αδέρφια τον βοηθάει να εξασκηθεί στη συμβίωση με άλλους -κάτι που σίγουρα θα φανεί χρήσιμο στο γάμο του.

Η σειρά της γέννησης μπορεί να επηρεάσει το χαρακτήρα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θέση κάθε παιδιού στην οικογένεια μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πλαίσιο των κοινωνικών του σχέσεων. Όλα ξεκινούν από την πρόθεσή του κάθε παιδιού να διεκδικήσει για τον εαυτό του μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των γονιών. Έτσι, τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν να ακολουθούν πιο εύκολα τους κανόνες -όσο μεγαλώνουν και αργότερα στη ζωή τους- και έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες στις σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις τους. Αντίστοιχα, τα μικρότερα παιδιά, είναι πιο ριψοκίνδυνα, αλλά και πιο συναισθηματικά.

Διαβάστε κι εδώ τι χρειάζεται περισσότερο κάθε παιδί ανάλογα με τη σειρά της γέννησής του...