Print this page

Διατροφή για μικρούς αθλητές

Μέριμνα μας είναι να φροντίζουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά και υγιεινά. Τι παραπάνω  μπορεί να χρειάζεται ένα παιδί που γυμνάζεται ή κάνει σπορ συστηματικά;

Το παιδί που αθλείται, παίρνει μέρος σε αγώνες και έχει επίπονες προπονήσεις χρειάζεται τρόφιμα που του δίνουν περισσότερη ενέργεια και ενυδάτωση.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να ξέρουμε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει ανάλογα με το άθλημα που κάνει γι’ αυτό συμβουλευόμαστε τον αθλίατρο ή τον παιδίατρο μας.
Τα παιδιά επίσης, χρειάζονται φυσικά συστατικά όπως βιταμίνες και μεταλλικά συστατικά.

 Ασβέστιο για κόκαλα που δεν ραγίζουν ή σπάνε εύκολα. Πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και λαχανικά όπως το μπρόκολο.
Σίδηρος που μεταφέρει οξυγόνο όπου χρειάζεται στο σώμα. Άπαχο κρέας, κοτόπουλο, τόνος, σολομός, αβγά, σπανάκι είναι κάποιες τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Πρωτεΐνη που «χτίζει», ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και την βρίσκουμε στο ψάρι, το άπαχο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα πουλερικά αλλά και στην σόγια ή τα όσπρια. Προσοχή στην υπερκατανάλωση γιατί μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό ή απώλεια ασβεστίου.
Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στο σώμα, είναι ουσιαστικά πηγή καυσίμων για τους μικρούς αθλητές, δεν πρέπει όμως να γίνεται υπερκατανάλωση. Καλό είναι να διαλέγουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά
Σημαντική επίσης για την απόδοση του παιδιού είναι και η ενυδάτωση του οργανισμού του. Μια πιθανή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, νωθρότητα, απώλεια δεξιότητας ακόμα και πυρετό! 
Η δίψα όσο περίεργο και αν φαίνεται δεν είναι αξιόπιστη ένδειξη αφυδάτωσης γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν να πίνουν νερό τα παιδιά κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης και φυσικά να αναπληρώσουν τα υγρά που έχασαν λόγω ιδρώτα, αμέσως μετά την προπόνηση.

Το νερό είναι αρκετό αλλά, πάντα με συμβουλή γιατρού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρολύτες για πληρέστερη ενυδάτωση ιδιαίτερα όταν ιδρώνει πολύ το παιδί. Μια άλλη επιλογή είναι ο νερωμένος χυμός όχι όμως ο συσκευασμένος γιατί περιέχει πολύ ζάχαρη. Επίσης απαγορεύονται τα ανθρακούχα ποτά γιατί κάνουν κακό στο στομάχι.


Την μέρα του αγώνα

Φροντίζουμε να τρώνε καλά την ημέρα του αγώνα, αλλά το γεύμα να μην είναι διαφορετικό από τις μέρες της προπόνησης για να μην υπάρξουν προβλήματα που θα επηρεάσουν την απόδοσή τους.

Γενικές οδηγίες:
Το γεύμα 3 ή παραπάνω ώρες πριν την δράση, θα πρέπει να περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης και λίγα λιπαρά που δεν χωνεύονται εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες.
Αν τα παιδιά πρέπει να φάνε σε λιγότερο από 3 ώρες το γεύμα φυσικά θα είναι πιο ελαφρύ: φρούτα, χυμός λαχανικών, κράκερ, ψωμί.
Μετά τον αγώνα όπως οι ειδικοί συμβουλεύουν, τα παιδιά πρέπει να φάνε φρούτα, κουλούρι, αθλητικά ποτά μέσα σε 30 λεπτά και μετά από δύο ώρες. Αυτό γιατί μπορεί να χρειαστεί και μία ολόκληρη μέρα για να αποκατασταθεί ο μυϊκός ιστός, να ανανεωθούν οι πηγές ενέργειας και να ενυδατωθεί ο οργανισμός. Φροντίζουμε λοιπόν η διατροφή του παιδιού μετά τον αγώνα να είναι πλούσια σε άπαχο κρέας, υδατάνθρακες και λίγο λίπος.