Print this page

Άσε με να κάνω λάθος

Υπάρχουν λάθη που είναι προτιμότερο να αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν.

Είστε στη παιδική χαρά και παρακολουθείτε με σφιγμένη από φόβο καρδιά το μικρό σας, αποφασισμένο να σπρώχνει μεγαλύτερα παιδιά για να κάνει τσουλήθρα. Ένα λεπτό αργότερα το μικρό σας βρίσκεται στην αγκαλιά σας, σώο και ασφαλές. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί γίνει έφηβος και αυτή η τσουλήθρα γίνει μια κοπάνα από το σχολείο; Είναι δύσκολο για ένα γονιό να παραδεχτεί πότε είναι σωστό να κάνει πίσω και να αφήσει το παιδί του να υποστεί τις –δυσάρεστες- συνέπειες των πράξεων του. Όμως ένα παιδί μπορεί να μάθει πολλά από τα λάθη του. Ποια λάθη μπορούμε να το αφήσουμε να κάνει;


Να πάει άσχημα σε ένα διαγώνισμα. Αν η κόρη σας επιλέξει να αγνοήσει την προτροπή σας να αφήσει την τηλεόραση για να μελετήσει για το διαγώνισμα, αφήστε την να τα πάει άσχημα. Μερικές φορές ένας κακός βαθμός είναι ό, τι χρειάζεται για να στρωθεί το παιδί στο διάβασμα!

Αφήστε τα παιδιά να μείνουν χωρίς χαρτζιλίκιΟ γιος σας χάλασε το χαρτζιλίκι του γιατί αγόρασε δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια και τώρα δεν έχει λεφτά για να αγοράσει φαγητό από την καντίνα στο σχολείο. Αυτό θα του μάθει να χειρίζεται πιο σωστά τα χρήματά του

Αφήστε το να ξεχάσει τον εξοπλισμό του για την προπόνηση (παπούτσια, μαγιό, κλπ) Αν η κόρη σας φύγει τρέχοντας από το σπίτι για να πάει κολυμβητήριο και έχει ξεχάσει το μαγιό της, μην τρέξετε από πίσω της για να της το δώσετε. Αφήστε την να εξηγήσει στον προπονητή της ότι ήταν δικό της το λάθος που δεν έχει μαγιό και άρα δεν μπορεί να προπονηθεί και φυσικά να υποστεί τις όποιες συνέπειες.

Όταν η εργασία μένει σπίτι. Ο γιος σας φεύγει για το σχολείο αλλά η εργασία του μένει σπίτι. Αφήστε τον και μη τον κυνηγήσετε για να του την δώσετε, αυτό θα του μάθει να είναι πιο υπεύθυνος.

Όταν το παιδί ξεχάσει το φαγητό για το σχολείο στο σπίτι, δεν του το πηγαίνετε, ας βρει μόνο του τη λύση.

Αφήστε το να φορέσει βρώμικες κάλτσες. Παρά τις όσες φορές το ζητήσατε, ο μικρός δεν σας έφερε ποτέ τις βρόμικες κάλτσες για να τις βάλετε στο πλυντήριο. Όταν αρχίσει να τριγυρνάει το σπίτι και να σας ρωτάει γιατί δεν έχει καθαρές κάλτσες για την προπόνηση, πείτε του να πάρει ένα ζευγάρι από τις βρόμικες που δεν σας έφερε ποτέ να καθαρίσετε. Σίγουρα θα το διπλοσκεφτεί την επόμενη φορά που θα του ζητήσετε να φέρει τα βρώμικα του ρουχα για το πλυντηριο.

Αν παραβούν μια συμφωνία που έχετε κάνει, αν δηλαδή για παράδειγμα είχατε συμφωνεί να καθαρίσει το δωμάτιό του πριν πάει στο πάρτι και το παιδί ετοιμάζεται να φύγει ενώ το δωμάτιό του παραμένει ακατάστατο, μην υποχωρήσετε.