Print this page

Οι καλύτεροι τρόποι να ανακουφίσετε ένα μωρό που έχει κωλικούς

Οι κωλικοί είναι πολύ συχνό πρόβλημα της βρεφικής ηλικίας -και μια από τις πρώτες...δοκιμασίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς. Ευτυχώς, δεν είναι απόλυτο ότι όλα τα βρέφη θα έχουν κωλικούς. Σύμφωνα με την Αμερικανικό Οργανισμό Εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες να έχει ένα μωρό κωλικούς. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

- Το ταμπεραμέντο του παιδιού είναι ευαίσθητο και έχει ανάγκη από προσοχή.

- Το νευρικό σύστημα του παιδιού δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως.

- Υπάρχουν υπερβολικά πολλά ή πολύ λίγα ερεθίσματα στο περιβάλλον του.

- Το παιδί έχει κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα συστατικά του γάλακτος.

- Το μωρό έχει οισοφαγική παλινδρόμηση.

- Πρόκειται για πρόωρο μωρό και το γαστρεντερικό του σύστημα δεν είναι αρκετά ώριμο.

- Το παιδί τρώει υπερβολικά πολύ για την ηλικία και το βάρος του.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κωλικούς

Οι κωλικοί είναι πράγματι μια κατάσταση ιδιαίτερα κουραστική, τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς του. Και μολονότι όλοι θα σας διαβεβαιώσουν ότι είναι απλώς μια φάση και θα περάσει σύντομα, σίγουρα αναζητάτε μια άμεση λύση. Αυτοί οι τρόποι είναι οι πιο αποτελεσματικοί για να το ανακουφίσετε:

Κρατήστε το αγκαλιά

Πάρτε το μωρό αγκαλιά και κάντε βόλτες μέσα στο δωμάτιο ή κουνήστε το ρυθμικά.

Χρησιμοποιήστε μάρσιπο

Θα σας βοηθήσει να έχετε το μωρό κοντά σας ώστε να νιώθει πιο ασφαλές και να πιο ήρεμο ενώ ταυτόχρονα θα έχετε τα χέρια σας ελεύθερα για να μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας.

Βεβαιωθείτε ότι πιάνει το στήθος σωστά όταν θηλάζει

Θα πρέπει ολόκληρη η θηλή αλλά και η θηλαία άλως (η σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) να είναι μέσα στο στόμα ου μωρού όταν θηλάζει, ενώ το κάτω χείλος του θα πρέπει να είναι προτεταμένο (σαν ψάρι). Έτσι, θα πίνει μόνο γάλα χωρίς να καταπίνει και αέρα -κάτι που πολλές φορές είναι η αιτία των κωλικών.

Ταΐστε το μωρό πριν πεινάσει πολύ

Όταν ένα μωρό είναι πολύ πεινασμένο μπορεί να μην πιάσει σωστά στο στήθος. Καλό θα ήταν να το κάνετε πρώτα να ηρεμήσει πριν θηλάσει ή να προλαβαίνετε ώστε να του δίνετε το γάλα του πριν ακόμα πεινάσει πολύ.

Αλλάξτε τις θηλές στο μπιμπερό

Υπάρχουν ειδικές θηλές που προσομοιάζουν τις γυναικείες θηλές και υπόσχονται ότι προκαλούν κωλικούς. Στην πραγματικότητα όμως, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές δοκιμές μέχρι να βρείτε εκείνες τις θηλές που είναι καλύτερες για το δικό σας μωρό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι όταν το μωρό πίνει από το μπιμπερό ρουφάει μόνο γάλα και όχι αέρα.

Βάλτε λευκό ήχο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μονότονοι, μηχανικοί ήχοι που βγάζουν κάποιες οικιακές συσκευές, όπως ο απορροφητήρας, το πλυντήριο ή η ηλεκτρική σκούπα βοηθούν το μωρό να χαλαρώσει. Στο εμπόριο θα βρείτε και cd με ήχους και μουσικές ειδικά σχεδιασμένους για το σκοπό αυτό. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να τραγουδάτε στο μωρό κάτι που του τραγουδούσατε και όταν ήταν στην κοιλιά σας.

Κάντε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας

Εάν το μωρό θηλάζει, υπάρχει η πιθανότητα κάποιες από τις τροφές που έχετε στο διαιτολόγιό σας να το ενοχλούν. Δοκιμάστε να αφαιρέσετε κάποιες και τσεκάρετε εάν έχει κάποια διαφορά στη συμπεριφορά του μωρού σας.

Μην ξεχνάτε να το βάζετε να ρευτεί

Καλό είναι να βάζετε το μωρό να ρευτεί, κρατώντας το όρθιο στο στέρνο σας ή τοποθετώντας το μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας, ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος -περίπου κάθε δέκα λεπτά.