Print this page

Μάζεψέ τα!

Η αλλιώς τρεις τρόποι για να μάθει το παιδί σας να τακτοποιεί τα πράγματά του.

Καμία μαμά δεν είναι χαρούμενη όταν γκρινιάζει και ζητάει εκνευρισμένη από το παιδί της να μαζέψει και να τακτοποιήσει τα παιχνίδια και τα πράγματα του. Ούτε όμως οι απειλές, οι γκρίνιες, οι θυμοί έχουν άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να σας κάνουν την γκρινιάρα του σπιτιού!

Παρακάτω θα διαβάσετε τρεις τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

«Είσαι ελεύθερος να κάνεις.........μόλις μαζέψεις τα πράγματα σου». Ατάκα που έχει σίγουρο αποτέλεσμα σε μικρά παιδιά και εφήβους αρκεί το κίνητρο να είναι ιδιαίτερα δυνατό για εκείνα. Μπορεί να είναι και το «Είσαι ελεύθερος να παίξεις το  αγαπημένο σου παιχνίδι στο ipad μόλις συμμαζέψεις τα παιχνίδια σου» Δεν χρειάζεται να απειλήσετε ή να χειραγωγήσετε γιατί η κατάσταση θα ...  εκτροχιαστεί (όσο είναι μεγαλύτερο το παιδί τόσο περισσότερο!)  Καλύτερα να κάνετε ό, τι άλλο θέλετε όση ώρα το παιδί σας βρίσκεται σε δίλλημα και φυσικά μην υποχωρήσετε για κανένα λόγο.

«Να τα μαζέψω ή μήπως προτιμάς εσύ;» Πείτε του πως χρειάζεστε τουλάχιστον είκοσι ευρώ την ώρα για να καθαρίζετε και να ταχτοποιείτε τα πράγματα των άλλων ανθρώπων και πως ευχαρίστως μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για τα δικά του, αρκεί να έχει να σας πληρώσει! Φυσικά,τα μικρά παιδιά του δημοτικού δεν έχουν τόσα χρήματα άρα του προτείνετε να πουλήσουν κάτι δικό του  για να σας πληρώσει. Το πιο πιθανό είναι,  πως αν κρατηθείτε και το αφήσετε να «βασανιστει» για λίγο, τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα!

Μειώστε την ποσότητα των παιχνιδιών που θα βγουν κάθε φορά. Τα παιδιά είναι σαν θύελλα μεσα στο σπίτι και χάνουν πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους με τα παιχνίδια. Και όσο περισσότερα παιχνίδια βγουν τόσο πιο δύσκολο θα τους φανεί να τα ταχτοποιήσουν όπως και στις μαμάδες άλλωστε. Ζητείστε από τα παιδιά να βάζουν πίσω ενα παιχνίδι πριν ξεκινήσουν να παίξουν με άλλο. Το ίδιο κάντε και εσείς όταν ασχολείστε και παίζετε με τα παδιά σας. Ολοκληρώστε κάτι, βάλτε το στη  θέση του και μετά ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο, αφού καθαρίσετε. Ετσι, θα δώσετε το παράδειγμα!

Φύσικα, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα λειτουργήσει αν δεν είστε ήρεμη και δεν κρατήσετε την ψυχραιμία σας.  Ο σκοπός είναι να μάθουν τα παιδιά να τακτοποιούν τα πράγματά τους, όχι να τα ακούν από τη θυμωμένη μαμά τους!