Print this page

Ελάτε να μιλήσουμε για ειλικρίνεια

«Θεία Ιουλία, γιατί έχεις μουστάκι σαν τον θείο Παύλο;»!!!  Όταν μιλάμε για ειλικρίνεια βλέπουμε πως τα μικρά παιδιά αγαπούν την αλήθεια σε τέτοι βαθμό που ... φτάνει τα  όρια της αγένειας! Πώς γίνεται  καθώς μεγαλώνει να είναι και πιο έντονη η τάση του να υπεκφεύγει και να λέει ψέματα;  Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι'αυτό;  

Η ειλικρίνεια να επιβραβεύεται. Μπορεί οι γονείς να κατσαδιάζουμε πιο εύκολα απ' ότι επαινούμε, όμως την ειλικρίνεια πρέπει να την επιβραβεύουμε με καλά λόγια και αγκαλιά. Με αυτό τον τρόπο το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και ενισχύεται η καλή του συμπεριφορά.

«Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς». Έχετε ακούσει να λένε «αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, τότε μη πεις τίποτα απολύτως». Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε στο ψέμα, καλύτερα να αποφύγουμε να πούμε κάτι και να βρούμε κάτι για το οποίο μπορούμε να εκφραστούμε θετικά και με ειλικρίνεια.

Η σκληρή αλήθεια. Το σωστό υπερισχύει της προσπάθειας να προστατεύσουμε τα συναισθήματα κάποιου που έχει κάνει λάθος. Το λάθος είναι πάντα λάθος. Μάθετε τα παιδιά σας να υποστηρίζουν αυτό που θεωρούν σωστό και δίκαιο.

Γίνε το παράδειγμα. Δεν θέλετε το παιδί σας να σας ακούσει να λέτε ψέματα ή να φέρεστε με υποκρισία, τα μάτια και τα αυτιά του μικρού παιδιού καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια ό, τι και να κάνετε. Ας κάνετε λοιπόν το σωστό.

«Μην καθοδηγείτε τον μάρτυρα». Μερικές φορές μπορεί να το κάνετε σαν πείραμα, καλύτερα όμως να αποφεύγετε να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να σας πει ψέματα. Αν για παράδειγμα η κόρη σας ρίξει γάλα στον καναπέ, μην την ρωτήσετε «Εσύ έριξες γάλα στον καναπέ;» αυτό θα την κάνει να πιστέψει πως μπορεί να «τη γλυτώσει» και να ρίξει το φταίξιμο αλλού. Απλά ζητείστε της να καθαρίσει.

Αλήθεια ή θάρρος. Είναι αναπόφευκτο: το παιδί θα σας πει ψέματα και εσείς θα το ανακαλύψετε. Είναι σημαντικό όμως το παιδί να γνωρίζει για τις συνέπειες των πράξεων του, πως ακολουθεί τιμωρία για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά χωρίς πιθανότητα διαφυγής. Γι' αυτό ας μάθει πως δεν αξίζει να λέει ψέματα.

Διορθώστε το λάθος. Αν πιάσετε το παιδί σας να λέει ψέματα, γίνετε δάσκαλος για λίγο και βοηθείστε το να επανορθώσει. Συζητείστε πόσο προτιμότερο θα ήταν να μιλούσε ή να αντιδρούσε με ευθύτητα και ειλικρίνεια.

Κρατήστε τον λόγο σας. Είναι το ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του δυνατού χαρακτήρα: η ικανότητα να μένει κάποιος πιστός στην υπόσχεση του. Μάθετε το παιδί σας να κρατά τον λόγο του και όταν τον δίνει να μην τον παίρνει πίσω.

Τα δικά σου δικά σου, τα δικά του δικά του. Δεν είναι σωστό να δανείζεται ένα π.χ. παιχνίδι και να μην το δίνει πίσω. Γιατί αυτό το παιχνίδι ανήκει σε άλλο παιδί. Είναι θαυμάσιο να μοιράζεσαι με τους φίλους τα παιχνίδια σου, όμως όταν μας δανείζουν κάτι το επιστρέφουμε. Εκτιμούμε έτσι και ό, τι μας ανήκει αλλά και ό, τι ανήκει στους γύρω μας.

Φρόντισε να έχεις φίλους ειλικρινείς. Αν οι φίλοι του παιδιού λένε ψέματα και κάνουν ζαβολιές το ίδιο κατά συνέπεια θα κάνει και το παιδί σας. Καλύτερα λοιπόν οι φίλοι του να είναι έντιμοι, ειλικρινείς και ακέραιοι. Φροντίστε να είναι ανοιχτές οι κεραίες σας για τους φίλους που λένε ή είναι επιρρεπείς στο ψέμα και είναι κακό παράδειγμα για το παιδί σας.