Print this page

Πέντε συμβουλές για σωστή διαπαιδαγώγηση

Το να μεγαλώνει κανείς παιδιά δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Υπάρχουν όμως τρόποι που θα βοηθήσουν νέους αλλά και «έμπειρους» γονείς!

Διατηρείτε τη ρουτίνα. Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά, αγαπούν την σταθερή καθημερινότητα. Η ρουτίνα, βοηθά την οικογένεια να λειτουργήσει σωστά και να αποφθεχθούν οι καβγάδες. Για παράδειγμα αν τα παιδιά ακολουθούν την ίδια τελετουργία κάθε βράδυ, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα για να τα βάλετε για ύπνο. Όμως, καλύτερα να μην επιμένετε τόσο στην διατήρηση της ρουτίνας γιατί και η ευελιξία χρειάζεται τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά.

Φόβος ή αγάπη; Πρέπει ως γονείς να εντοπίσετε τι κρύβεται πίσω από τις επιλογές και τις απαντήσεις σας. Αν διαπαιδαγωγείτε λόγω φόβου, τότε αντιδράτε στην ανυπακοή γιατί ντρέπεστε όχι γιατί σας ενδιαφέρει το καλό του παιδιού σας. Όλες σας οι αποφάσεις θα βασίζονται στην άσκηση ελέγχου. Αν όμως οι πράξεις σας οδηγούνται από αγάπη θα ακούσετε και θα προσπαθήσετε να καταλάβετε το παιδί σας. Διορθώνω όχι γιατί  με ενοχλεί αλλά γιατί θέλω να μάθω το παιδί μου να φέρεται σωστά.

Επιθεωρείστε για να επιβεβαιώσετε πως γίνεται αυτό που χρειάζεται. Αν περιμένετε τα παιδιά να είναι διαβασμένα πριν το δείπνο, τότε επιβεβαιώσετε το. Το ίδιο ισχύει και αν αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει κινητό. Επιβεβαιώνετε πως το χρησιμοποιεί βάσει του τί του έχετε ζητήσει.

Κάντε διάλειμμα όποτε χρειαστεί. Όσο άβολο και αν είναι, θα υπάρξουν φορές που χρειαζόμαστε να κάνουμε μια παύση προκειμένου να διευθετήσουμε ένα ζήτημα. Να είστε ευέλικτοι όποτε χρειαστεί να σταματήσετε ό,τι κάνετε για να ακούσετε και να βοηθήσετε ένα παιδί σας. Αυτό σημαίνει σωστή διαπαιδαγώγηση

Κάντε μάθημα ... το παιδί σας! Κάθε παιδί διαφέρει από τα άλλα και φυσικά είναι όλα  υπέροχα. Πρέπει να μελετήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας για να  μάθετε αν π.χ. είναι οπτικός ή ακουστικός τύπος. Πως μπορείτε να του δώσετε κίνητρα. Ποιες είναι οι αδυναμίες του. Το ίδιο στυλ διαπεδαγώγησης για όλα τα παιδιά είναι αναποτελεσματικό. Γίνετε «μαθητής» του παιδιού σας για να βρείτε το είδος διαπεδαγώγησης του ταιριάζει καλύτερα.