Print this page

Ποια ηλικία είναι καλύτερη για να βγάλουμε το παιδί από την κούνια;

Μια νέα έρευνα δίνει την απάντηση.

Η απόφαση να πάρουμε ένα κρεβάτι για το παιδί μας για να σταματήσει πια να κοιμάται στην κούνια έχει τα ρίσκα της! Για παράδειγμα, εάν το παιδί δεν έχει πρόβλημα με τον ύπνο, διακινδυνεύουμε αυτή η αλλαγή στις συνήθειές του να του δημιουργήσει. Εάν πάλι έχουμε ένα νήπιο που έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρείται (και ταλαιπωρεί και εμάς ) για να κοιμηθεί, δεν αποκλείεται να κάνουμε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει απάντηση στην ερώτηση πολλών γονιών για το πότε είναι η καλύτερη ηλικία ώστε να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετάβαση με τς λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep Medicine, τα νήπια κοιμούνται καλύτερα μέσα σε κούνια μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των παιδιών σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κούνιας

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε με τη συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων 1983 νηπίων, ηλικίας 18 έως 40 μηνών, τα παιδιά που κοιμούνταν σε κούνια ακόμα και μετά τα δεύτερα γενέθλιά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν για ύπνο νωρίτερα, να αποκοιμηθούν πιο εύκολα, να ξυπνήσουν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα, να παραμείνουν κοιμισμένα για περισσότερη ώρα και να έχουν λιγότερα προβλήματα με τον ύπνο. Για την ακρίβεια, ο μοναδικός παράγοντας που φάνηκε να είναι άσχετος από το εάν το παιδί κοιμάται σε κούνια ή σε κρεβάτι είναι το για πόση ώρα παραμένει ξύπνιο εφόσον σηκωθεί μέσα στη νύχτα -για όλα τα άλλα, όσα κοιμούνταν σε κούνια είχαν καλύτερες «επιδόσεις».