Print this page

Τα 3 πιο βασικά tips για να κόψει το παιδί τις πάνες εύκολα και γρήγορα

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Είστε αποφασισμένοι να μάθετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα αυτή την Άνοιξη; Μην αγχώνεστε καθόλου. Μπορείτε να τα καταφέρετε και μάλιστα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ό,τι νομίζετε! Σύμφωνα με την lora Jensen, συγγραφέα του βιβλίου 3 Day Potty Training (και μαμά 6 παιδιών), οι μέρες που χρειάζονται για να βγάλει ένα παιδί τις πάνες είναι μόνο τρεις!

Η ίδια εκτιμά ότι τα περισσότερο παιδιά είναι έτοιμα για αυτό το βήμα πολύ νωρίτερα από ό,τι το δοκιμάζουμε και συγκεκριμένα από την ηλικία των 22 μηνών. Ακριβώς επειδή ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των νηπίων είναι η περιέργεια, συνεργάζονται πανεύκολα στην προσπάθειά μας να τους δείξουμε πώς να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, αρκεί να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Αυτά είναι τα τρία πιο βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Υπενθυμίστε τους ότι πρέπει να πάνε στην τουαλέτα

Πολλές φορές τα παιδιά είναι τόσο απορροφημένα από το παιχνίδι που δεν συνειδητοποιούν ότι θέλουν να κάνουν τσίσα. Κι επειδή έχουν συνηθίσει όλους αυτούς τους μήνες να τα κάνουν πάνω τους δεν μπαίνουν στον κόπο να σας ενημερώσουν όταν νιώσουν την ανάγκη. Γι' αυτό θα πρέπει εσείς να τους υπενθυμίζετε συνέχεια πως εάν θελήσουν θα πρέπει να πάνε στο γιογιό ή την τουαλέτα. «Μην τα ρωτάτε εάν θέλουν τσίσα«, συμβουλεύει η Jensen, «απλά θυμίστε τους να κάνουν ένα διάλειμμα για να πάνε στο γιογιό». Μην προσπαθήσετε να δείξετε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο επάνω σ' αυτό το θέμα γιατί διαφορετικά το παιδί θα αντιδράσει. Πρέπει να νιώθει ότι το ίδιο έχει την εξουσία πάνω στις λειτουργίες του σώματός του.

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα 10 σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες...

Περιορίστε τους περισπασμούς

Αυτές τις τρεις μέρες αποφύγετε να βάλετε το παιδί μπροστά από την τηλεόραση για να δει παιδικά και να μπορέσετε κι εσείς να κάνετε καμιά δουλειά με την ησυχία σας. Απομακρύνετε τα κινητά και τα tablet και προσπαθήστε για αυτές τις μέρες να μην κάνετε τίποτα άλλο από το να αφοσιωθείτε στο παιδί σας.

Ξεφορτωθείτε ό,τι θυμίζει την προηγούμενη φάση

Τώρα είναι η ώρα να εξαφανίσετε όλες τις πάνες (όχι, μην κρατήσετε ούτε μία «για ώρα ανάγκης») και τις πάνες-βρακάκια, να βγάλετε την αλλαξιέρα από το παιδικό δωμάτιο και τις κρέμες για τα συγκάματα από το μπάνιο. Δείτε το σαν μια κίνηση που θα απαλλάξει και τους δυο σας από κάθε δικαιολογία να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις παλιές συνήθειες.