Print this page

Πότε αρχίζουν να γελάνε τα μωρά;

Περιμένετε με ανυπομονησία τα πρώτα γελάκια του; Μάθετε πότε θα τα δείτε!

Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος όμως έχουν από πολύ νωρίς μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Όμως ακόμα και το γέλιο έχει τη δική του διαδρομή στη διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού. Έτσι, όπως το μωρό μαθαίνει πρώτα να μπουσουλάει και μετά να περπατάει, έτσι μαθαίνει πρώτα να χαμογελάει και μετά τα γελάει. Στην πραγματικότητα, το χαμόγελο είναι μια δεξιότητα που αρχίζουν να αναπτύσσουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή με τα λεγόμενα «αντανακλαστικά χαμόγελα».

Τα πρώτα «αληθινά» χαμόγελα λάμπουν στο προσωπάκι τους ανάμεσα στην 6η και τη 12η εβδομάδα της ζωής τους. Λίγο αργότερα, σε ηλικία περίπου 3-4 μηνών, εξελίσσονται σε γέλια. Βέβαια, όπως όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα, έτσι και το γέλιο μπορεί να προκύψει λίγο πιο νωρίς ή λίγο πιο μετά, γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν το μωρό σας είναι π.χ. 5 μηνών και δεν γελάει με την καρδιά του ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος αρμόδιος για να σας συμβουλέψει σε περίπτωση που έχετε απορίες για την ανάπτυξή του είναι ο παιδίατρός σας.

Γελάμε μαζί

Η ανάπτυξη του βρέφους τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι αστραπιαία. Από τη γέννηση μέχρι τον 4ο μήνα, μαθαίνει να εστιάζει το βλέμμα του και μπορεί πλέον να παρατηρεί τις εκφράσεις στο πρόσωπό σας. Το ίδιο γρήγορα εξελίσσεται και η ακοή του και μπορεί να ανταποκρίνεται στον ήχο της φωνής της μαμάς ή του μπαμπά χαμογελώντας ή γελώντας και το ίδιο. Και, ναι, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ χαρούμενο που σας βλέπει και σας ακούει. Σταδιακά, αρχίζει να αναπτύσσεται και η αίσθηση του χιούμορ! Έτσι, εάν δοκιμάσετε διάφορα «κόλπα» για να κάνετε το μωρό σας να γελάσει (αστείες γκριμάτσες ή ήχοι κ.λπ.) θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που βρίσκει πιο διασκεδαστικό.

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι η πιο διασκεδαστική ηλικία των παιδιών...

Τι σημαίνει το γέλιο;

Όπως φαντάζεστε, όταν ένα μωρό χαμογελάει ή ξεκαρδίζεται, σημαίνει ότι είναι χαρούμενο. Σημαίνει όπως επίσης ότι νιώθει ασφάλεια και άνεση να εκφράσει τη χαρά που αισθάνεται.

Πώς να δημιουργήσετε ένα χαρούμενο περιβάλλον

Κατά κανόνα, τα πρώτα χαμόγελα το μωρό τα προσφέρει στους ανθρώπους με τους οποίους αισθάνεται ασφάλεια -συνήθως τη μαμά, το μπαμπά. Όσο περισσότερο χρόνο περνάει κάποιος κάνοντας γέλια και χαρούμενες γκριμάτσες στο μωρό, τόσο πιο εύκολα θα του «αποσπάσει» ένα χαμόγελο. Αυτό είναι ένα πρακτικός τρόπος για να φέρετε το μωρό πιο κοντά με το μεγαλύτερο αδερφάκι του: ζητήστε του να του γελάει συχνά.