Print this page

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να χρησιμοποιούν τακτικά χαρτί και μολύβι;

Ξέρατε ότι τα παιδιά σήμερα δυσκολεύονται να πιάσουν το μολύβι εξαιτίας της χρήσης υπολογιστών και οθόνων αφής;

Η τεχνολογία έχει αλλάξει σημαντικά την εκπαίδευση και τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά. Κι ενώ είναι λογικό τα σχολεία να προσαρμόζονται στις εξελίξεις, ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν όλο και περισσότερα δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι η παλιός παραδοσιακός τρόπος εξάσκησης της γραφής με μολύβι και χαρτί έχει να προσφέρει στους μικρούς μαθητές πολύ περισσότερα από την δεξιότητα να τα χρησιμοποιούν!

Φαίνεται πως οι μαθητές και, αργότερα, οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί μαθαίνουν πιο εύκολα καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο. Αυτό έδειξε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από τα Πανεπιστήμια Σταβάνγκερ στη Νορβηγία και της Μασσαλίας στη Γαλλία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν γράφουμε με το χέρι οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα τα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «περιοχή του Μπροκά», που ανακαλύφθηκε από τον γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά.

Η χρήση του πληκτρολογίου από την άλλη, δεν ενεργοποιεί αρκετά αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην ενισχύει εξίσου τη διαδικασία της μάθησης. Παράλληλα απαιτείται μεγαλύτερη νοητική προσπάθεια και περισσότερος χρόνος προκειμένου να γράψουμε στο χαρτί, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη αποτύπωση των πληροφοριών. 

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν τα παιδιά όταν γράφουν (και πώς να τα διορθώσετε)...

Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Αdvances in Ηaptics» οι ειδικοί ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να μάθουν μια άγνωστη αλφάβητο -η μία χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο με μολύβι και χαρτί και η άλλη με υπολογιστή.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πορεία της μάθησης των εθελοντών στην τρίτη και στην έκτη εβδομάδα του πειράματος και, όπως είδαν, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την «παραδοσιακή» μέθοδο είχαν καλύτερες επιδόσεις στην εκμάθηση της νέας αλφαβήτου. Παράλληλα απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι στα άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει μολύβι και χαρτί υπήρχε πολύ πιο έντονη δραστηριότητα της περιοχής του Μπροκά.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι πολλοί παιδίατροι έχουν επισημάνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να γράφουν με το μολύβι, εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης οθονών αφής. Η ενασχόληση αυτή δεν επιτρέπει στα παιδικά δάχτυλα να «γυμναστούν» και να αναπτυχθούν επαρκώς ώστε να μπορούν να πιάνουν εύκολα και σωστά το μολύβι. Αντίθετα, τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια, όπως οι κατασκευές με κύβους, τα άλμπουμ με αυτοκόλλητα, το κόψιμο με ψαλίδι και το τράβηγμα παιχνιδιών που είναι δεμένα με σκοινί στη μία άκρη εξασκούν καλύτερα τη λεπτή κινητικότητα των άκρων.