Print this page

10 πράγματα που όλα τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν σε ηλικία 10 ετών

Ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά. Στη σωστή ηλικία όμως για να ξέρουν μερικά σημαντικά πράγματα, όπως....

Πώς να ντύνονται, να πλένονται και να χτενίζονται χωρίς βοήθεια

Εκτός κι αν χρειάζονται βοήθεια για να πιάσουν ένα μπουφάν που είναι στο επάνω μέρος της ντουλάπας ή να δέσουν τον κόμπο της γραβάτας σε μια επίσημη εμφάνιση, κατά τα άλλα ένα δεκάχρονο παιδί θα πρέπει να μπορεί να ντυθεί από την κορυφή μέχρι τα νύχια και να ετοιμαστεί για το σχολείο ή οποιαδήποτε άλλη περίσταση χωρίς την παρουσία της μαμάς ή του μπαμπά δίπλα του.

Τι είναι τα χρήματα και πώς χρησιμοποιούνται

Κανένα παιδί σ' αυτή την ηλικία δεν επιτρέπεται να θεωρεί ότι τα χρήματα... φυτρώνουν στα δέντρα ή ότι το ΑΤΜ βγάζει όσα χαρτονομίσματα θέλουμε και χωρίς καμία υποχρέωση. Είναι σημαντικό να έχουν μάθει πώς βγάζει κανείς χρήματα, τι σημαίνει ο προϋπολογισμός και η αποταμίευση και πώς να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους.

Το σώμα τους

Στην ηλικία των 10 ετών τα παιδιά έχουν ήδη μπει ή μπαίνουν στην προεφηβεία που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές αυτές, αλλά και να υπάρχει κάποιος έμπιστος άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούν να λύσουν απορίες για το σεξ.

Να διαχειρίζονται το χρόνο τους

Σχολείο, μελέτη, παιχνίδι, δραστηριότητες, φαγητό, ύπνος... Δεν είναι λίγα αυτά που περιλαμβάνονται στο καθημερινό πρόγραμμα ενός παιδιού. Όμως από την ηλικία των 10 ετών, το πώς θα τα οργανώσει έτσι ώστε να τα προλάβει όλα αλλά και το πώς να βάλει προτεραιότητες θα πρέπει να είναι δική του δουλειά.

Να ετοιμάζουν το πρωινό και τα σνακ τους

Μέχρι την ηλικία των δέκα ετών των παιδιών, οι μαμάδες καλό είναι να έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση να ετοιμάζουν το πρωινό ή να σπεύδουν να προσφέρουν κάτι κάθε φορά που το παιδί λέει «πεινάω». Δεν είναι εξάλλου και τόσο δύσκολο να βάλουν ένα τοστ στην τοστιέρα ή να γεμίσουν ένα μπολ με δημητριακά και γάλα!

Να δίνουν λύσεις σε μικροπροβλήματα

Αν εξαιρέσουμε κάτι πολύ σημαντικό ή επείγον, το παιδί δεν χρειάζεται πια να στρέφεται στους γονείς για να αντιμετωπίσει κάθε ζήτημα που προκύπτει στο σχολείο ή την παρέα του. Είναι πολύ χρήσιμο να αρχίσουν από τώρα να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν κάποια μέρα να γίνουν ανεξάρτητα.

Να φέρονται με ευγένεια

Δεν χρειάζεται να ακολουθούν κατά γράμμα το savoir vivre, όμως μερικοί βασικοί κανόνες ευγένειας, όπως να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», να μιλάνε με σεβασμό στους μεγαλύτερους, να μην διακόπτουν τους άλλους όταν μιλάνε κ.λπ. είναι απαραίτητοι.

Το δρόμο προς το σπίτι από τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους

Ακόμα κι αν το γήπεδο όπου κάνουν προπόνηση ποδοσφαίρου ή ο χώρος όπου γίνονται τα μαθήματα χορού είναι πολύ μακριά για να πάνε μόνα τους, καλό είναι να ξέρουν πώς θα επιστρέψουν στο σπίτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν χρειάζεται να το κάνουν, αλλά θα τους δώσει μια αίσθηση προσανατολισμού που θα τους βοηθήσει.

Να σέβονται τον εαυτό τους -και τους άλλους

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να διδάξουμε σε ένα παιδί είναι να αγαπάει, να φροντίζει και να σέβεται τον εαυτό του και με τον ίδιο τρόπο να δείχνει αγάπη, σεβασμό και φροντίδα στους άλλους. Ο μόνος τρόπος για να το κάνουν είναι βλέποντας εσείς να δίνετε το καλό παράδειγμα, με τον τρόπο που φέρεστε στον εαυτό σας, τους φίλους σας, τους πιο αδύναμους κ.λπ.

Ότι τα αγαπάτε πολύ

Μπορεί να έχουν πια μεγαλώσει, όμως ποτέ δεν είναι αρκετά μεγάλα για αγκαλιές, φιλιά και μικρές καθημερινές πράξεις που αποδεικνύουν την αγάπη σας. Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι ένα παό τα μεγαλύτερα «όπλα» που έχουν για να αντιμετωπίσουν τη ζωή!