Print this page

Όταν τα αδέλφια μαλώνουν

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο αλλά κάποια στιγμή, ευτυχώς, όλα τα παιδιά μαθαίνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα και το σπίτι επιτέλους σταματά να θυμίζει πεδίο μάχης! Διαβάστε πως!

Για να συμβεί  αυτό πρέπει να βάλετε το χέρι σας, όχι μόνο να μπείτε στη μέση για να μην παίξουν μπουνιές! Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να λύσουν τα όποια προβλήματα μεταξύ τους με εποικοδομητικό τρόπο;

Μερικές φορές είναι καλύτερα να κάνετε ένα βήμα πίσω όταν τσακώνονται για να τα αφήσετε να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να αρχίσουν τις βρισιές ή το ξύλο ούτε όμως  ννα επέμβετε με το παραμικρό που θα πέσει στη ροσοχή σας γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδιά ως γνωστόν θέλουν να τραβούν την προσοχή των γονιών τους και μπορούν ακόμα και να μαλώσουν προκειμένου να την έχουν. 

Μείνετε ψύχραιμοι. Αυτό μπορεί να σας φανεί από δύσκολο έως και αδύνατο, αλλά μόνο έτσι θα εξοικονομήσετε ενέργεια για θα φέρετε ... «ειρήνη» 

Πείτε στα παιδιά ότι θα τους μιλήσετε αργότερα. Τα παιδιά συχνά είναι πολύ αναστατωμένα για να καταλάβουν αυτό που τους λέτε την ώρα που τσακώνονται. Περιμένετε να ηρεμήσουν πρώτα. 


Αν ένας καβγάς ξεσπάσει ενώ οδηγείτε, πάντα να σταματάτε το αυτοκίνητο. Αν γυρίζετε πίσω σας για να μιλήσετε στα παιδιά ή για να τα χωρίσετε, αποσπάταο η προσοχή σας και θα θέσετε σε τρομερό κίνδυνο τη ζωή όλων σας!


Πώς να διαχειριστείτε τον αδελφικό καβγά:
Αντιμετωπίστε τα παιδιά με δίκαιο τρόπο. Να έχετε υπόψη σας όμως πως η δίκαιη μεταχείριση δεν είναι απαραιτήτως και η ίδια. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι η ίδια ανάμεσα σε παιδιά ηλικίας έξι ετών και δύο ετών.
Αποφύγετε αρνητικές συγκρίσεις. Λέγοντας κάτι σαν: «Είσαι ο μεγαλύτερος και θα έπρεπε να μην τσακώνεσαι  με τον αδελφό σου» ή «Ε, βέβαια, πάντα εσύ ξεκινάς τον καβγάς» θα κάνει ιδιαίτερα κακό στο παιδί που θα αντιδράσει δείχνοντας τον χειρότερο του εαυτό. 
Προσδιορίστε την αιτία του καβγά. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει πάρει δια της βίας το παιχνίδι του αδελφού του, χρειάζεται η επέμβασή σας. Εάν δεν το κάνετε, το παιδί μαθαίνει ότι η μάχη είναι ένας τρόπος για να πάρει αυτό που θέλει. Η παρακολούθηση των παιδιών σας είναι το μυστικό για να γνωρίζετε τον λόγο για τις διαμάχες - και να αποφασίσετε και για τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης τους.
Χρησιμοποιήστε οικογενειακούς κανόνες για να κάνετε σαφείς τις προσδοκίες σας για τη συμπεριφορά τους. Μπορείτε να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας τον σχετικό οικογενειακό κανόνα και να τον βάλετε σε πράξη όταν κρίνετε εσείς απαραίτητο. 
Έχετε σχέδιο. Αυτό σημαίνει να σκεφτείτε πώς θα χειρίζεστε μικρές διαφωνίες αλλά και μεγάλες μάχες. Να ξέρετε τι να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να επιλύσουν μικρές τους διαφωνίες αλλά και τι να κάνετε σε περιπτώσεις σωματικής βία ή σε καβγάδες που συμβαίνουν αντίθετα από την υπόσχεση που έχουν δώσει.


Επίλυση προβλημάτων ύστερα από αδελφικό αγώνα: βήματα
Αυτό που κάνετε μετά από έναν καβγά θα μάθει στα παιδιά πώς να λύνουν τα δικά τους προβλήματα στο μέλλον. Για καλύτερα αποτελέσματα, περιμένετε μέχρι να «κοπάσει η καταιγίδα» και τα παιδιά να μπορούν να σκεφτούν πιο  ψυχραιμα.
Προειδοποιήστε τα: Για παράδειγμα, «αποφάσισα ότι κανένας από εσάς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή μέχρι να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσετε να τσακώνεστε. Θέλετε να βρείτε ένα τρόπο για να το λύσουμε αυτό το θέμα;»
Ζητήστε από τα δύο παιδιά να πουν την γνώμη τους, γιατί ξεκίνησαν τον καβγά. Θα μπορούσατε να τους πείτε ότι δύο άνθρωποι μπορεί ακόμα να διαφωνούν ακόμη και όταν και οι δύο έχουν δίκιο.
Ζητήστε από τα παιδιά να πουν τι θέλουν να γίνει και τι περιμένουν να γινει από εδώ και στο εξής.  Προσπαθήστε να βρείτε από κοινού μια λύση. 

Φωτο:Designed by rawpixel.com / Freepik