Print this page

Γιατί το παιδί μου δαγκώνει;

Ως νέοι γονείς ίσως βρίσκετε ανησυχητικό και αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει το μωρό σας να δαγκώνει

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό θέλει να «εξασκεί» τα ούλα ή τα λίγα δόντια του σε άλλους ανθρώπους ή μωρά,σε αντικείμενα ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό! 
Διαβάστε τους εδώ συγκεντρωμένους:

Διαβάστε τους εδώ συγκεντρωμένους:
Όπως οι παιδίατροι επιβεβαιώνουν ο κύριος λόγος που δαγκώνουν τα μωρά είναι όταν βγάζουν δόντια. Τα ούλα τους είναι ερεθισμένα και το δάγκωμα ανακουφίζει.

Ένα μωρό δεν ξέρει και δεν έχει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να εκφραστεί με αποτέλεσμα  να εκνευριστεί ή ακόμα και να θυμώσει για να καταλήξει έτσι να δαγκώσει για να εκτονώσει έτσι  αφού δεν μπορεί αλλιώς τα συναισθήματά του. Μπορεί, για παράδειγμα, να του έχουν πάρει - ο αδελφός του ή ένα άλλο μωρό - το παιχνίδι του και στη προσπάθεια να το πάρει πίσω θα δαγκώσει μια που δεν μπορεί να πει: «Δώσε πίσω το παιχνίδι που μου πήρες!»

Ένα μωρό μπορεί να δαγκώσει όταν είναι κουρασμένο, όταν γκρινιάζει ή όταν πεινάει.

Μπορεί επίσης να δαγκώσει για να τεστάρει... αντοχές ή αντιδράσεις: Όταν δηλαδή στον παιδικό σταθμό το παιδί δαγκώσει ένα φίλο του, τότε το κάνει για να δει πως και εάν θα αντιδράσει η/ο φροντιστής.


Μερικές φορές, ένα μωρό ξέρει πως αν δαγκώσει θα το μεταφέρουν σε άλλο μέρος ή θα το δώσουν στην μαμά του και μπορεί να δαγκώσει για να γίνει ακριβώς αυτό. Ναι, είναι πονηρά τα μωρά!


Άλλος λόγος για τον οποίο ένα μωρό μπορεί να δαγκώσει είναι για να τραβήξει την προσοχή της μαμάς, του μπαμπά ή κάποιου άλλου.

Μπορεί επίσης να αντιγράφει ένα συνομήλικο του και να το κάνει από περιέργεια ή γιατί όλα τα άλλα παιδιά τριγύρω του κάνουν το ίδιο.

Όλα τα μωρά κρύβουν ένα μικρό εξερευνητή μέσα τους και χρησιμοποιούν το στόμα για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Για παράδειγμα, ένα μωρό μπορεί να αισθανθεί περιέργεια για το οτιδήποτε μέσα στο σπίτι: από το κατοικίδιο ως τα μαξιλάρια του καναπέ: όλα μπορεί να τα δαγκώσει ένα μωρό για να τα εξερευνήσει.

Όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένο.Μπορεί δηλαδή να παίζει με συνομήλικα του παιδιά και να έχει «ξεσηκωθεί» από χαρά ή ένταση. Αυτό φυσικά ένα μωρό δεν μπορεί να το ελέγξει και το αποτέλεσμα είναι να δαγκώσει. Μπορεί επίσης να δαγκώσει για να επιβεβαιώσει την παρουσία του όταν βρίσκεται με άλλα παιδιά.


Είναι φυσιολογικό; Φυσικά και όπως λένε οι παιδίατροι το δάγκωμα αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης των μωρών χωρίς κανένα αντίκτυπο στην υγεία τους.