Print this page

Σε ποια ηλικία ενηλικιώνεται πραγματικά ο άνθρωπος;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε... Η σωστή απάντηση ΔΕΝ είναι τα 18!

Περιμένουμε να γίνουν τα παιδιά σας 18 χρονών για να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής σου, αφού θα είναι πια ενήλικες. Από την άλλη όμως, συχνά παραπονιόμαστε ότι ο άντρας μας φέρεται σαν μεγάλο παιδί. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Μπορεί η κυβέρνηση να αναγνωρίζει σε κάποιον πάνω από τα 18 (ή τα 21, σε μερικές περιπτώσεις), το δικαίωμα να οδηγεί, να ψηφίζει, να πίνει και γενικά να κάνει ό,τι οι «ενήλικες», όμως οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν διαφορετική άποψη. Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να φτάσουν στην ηλικία των 30 για να θεωρηθούν πραγματικά ενήλικες, με την έννοια ότι ο εγκέφαλός τους έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Peret Jones, «είναι παράλογο να υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία στην οποία θεωρούμε ότι περνάμε από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Η διαδικασία αυτή έχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και ολοκληρώνεται μέσα στη διάρκεια τριών δεκαετιών. Προφανώς, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το νομικό καθεστώς εξυπηρετείται από το να υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός για το πότε ξεκινάει η ενηλικίωση, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν το κράτος επιτρέπει σε κάποιον να παντρευτεί, να πάρει ένα δάνειο ή να ψηφίσει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και την απαραίτητη ωριμότητα να το κάνει -σύμφωνα με την επιστήμη.

Εξάλλου, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται σχεδόν 25 χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως -κάτι που συνηγορεί με την άποψη ότι η ενηλικίωση είναι κάτι που συμβαίνει κοντά στα 30.

Εάν λοιπόν είστε πιο μικροί, έχετε κάθε δικαίωμα να φέρεστε σαν μεγάλο παιδί... Το λέει κι η επιστήμη!