Print this page

«Δεν θέλω να πάω σχολείο»

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την αρνητική συμπεριφορά;

Οι διακοπές κάποια στιγμή τελειώνουν και έρχεται ο καιρός του σχολείου. Πολλοί γονείς αναλογίζονται με τρόπο, το πρώτο πρωινό που ξεκινάει η σχολική σεζόν μετά από κάθε είδους διακοπές. Αυτό γιατί τα παιδιά αρνούνται πεισματικά, φωνάζουν και δηλώνουν με κάθε τρόπο πως δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο. Αν και εσείς αντιμετωπίζετε αυτού του είδους συμπεριφορά, διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε:

Μπορεί το παιδί - όπως και όλοι μας άλλωστε - να ξυπνήσει κάποια μέρα χωρίς διάθεση. Όμως το να αρνείται κατ' εξακολούθηση να πάει σχολείο ίσως είναι ένδειξη άλλου προβλήματος: κοινωνικού, συναισθηματικού ή μαθησιακού. Εξηγείστε στο παιδί ότι το σχολείο είναι δική του ευθύνη και δουλειά. Η παρουσία του εκεί είναι απαραίτητη όμως εσείς έχετε όλη τη καλή θέληση να καταλάβετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν.
Πάνω απ' όλα η συζήτηση. Ξεκινήστε εσείς ρωτώντας το παιδί γιατί δεν θέλει να πάει σχολείο. Αν κάποιος ή κάποια του κάνουν δύσκολη τη ζωή εκεί. Αν ντρέπεται γιατί δεν μπορεί να διαβάσει σωστά ή γιατί δεν τα πάει καλά σε κάποιο μάθημα. Συνήθως, λένε οι ειδικοί, όταν ένα παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο είναι η πρώτη ένδειξη μαθησιακής δυσκολίας όπως λ.χ. δυσλεξία.
Από τη στιγμή που δεν σας αρκεί αυτό που σας λέει το παιδί σας και είναι λογικό, ίσως πρέπει να γίνετε «ντετέκτιβ» για να μάθετε για ποιο λόγο ακριβώς αρνείται να πάει σχολείο. Ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει είναι να κανονίσετε διακριτικά μια εμπιστευτική συνάντηση με τον δάσκαλο και να του εξηγήσετε το πρόβλημα. Αν έχει παρατηρήσει κάτι σημαντικό όπως κάποια μαθησιακή δυσκολία θα σας βοηθήσει πραγματικά να βρείτε και το λόγο αλλά και τη λύση.

Μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί αυτή την άρνηση για να σας τραβήξει τη προσοχή και χρησιμοποιεί σαν πρόφαση το σχολείο. Καλό λοιπόν είναι να βρείτε χρόνο για να συζητήσετε διεξοδικά τι συμβαίνει για να επιβεβαιώσετε το παιδί πως παίρνετε στα σοβαρά όλα του τα άγχη και τις φοβίες.
Μπορείτε να το αφήσετε μια μέρα να μην πάει και να κάνει κοπάνα με δική σας όμως έγκριση. Ίσως απλά κάποια στιγμή θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από τις σκοτούρες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Ένα καλό κόλπο για να αποφύγετε την… κοπάνα είναι να το ρωτήσετε τι θα χάσει αν δεν πάει: τι θα κάνουν οι φίλοι του, τι θα συμβεί στα μαθήματα, αν θα χάσει αστεία περιστατικά με άλλα παιδιά. Ίσως όταν αναλογιστεί όλα τα παραπάνω να θελήσει τελικά να πάει σχολείο.

Από την άλλη, εσείς γνωρίζετε το παιδί σας και μπορείτε να καταλάβετε πότε απλά τεμπελιάζει και πότε τρέχει κάτι πιο σοβαρό για να μη θέλει να πάει στο σχολείο. Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση τότε θα πρέπει να διευκρινίσετε πως το να πηγαίνει σχολείο είναι υποχρεωτικό όπως και για τη μαμά και τον μπαμπά να πηγαίνουν στη δουλειά. Τονίστε τη σημασία της μόρφωσης: Η μόρφωση δίνει δύναμη και όσο πιο μορφωμένος είναι ένας άνθρωπος τόσες μεγαλύτερες δυνατότητες έχει στη ζωή του.