Print this page

Όταν το μεγάλο αδερφάκι ζηλεύει το μωρό

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να συμβεί, οπότε ας επικεντρωθούμε στο πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Ένα καινούριο μωρό στην οικογένεια είναι κάτι πολύ ευχάριστο για όλους! Ή μάλλον, σχεδόν όλους. Γιατί εάν υπάρχει κι άλλο παιδί στο σπίτι υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσει αισθήματα ζήλιας. Για την ακρίβεια, ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς όταν μπαίνει στην οικογένεια ένα νέο μέλος, είναι η ζήλια του μεγαλύτερου παιδιού, η οποία μάλιστα πολύ συχνά εκδηλώνεται με ακραίες συμπεριφορές. Αυτό βέβαια αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση καθώς χαρακτηριστική στις μικρές ηλικίες είναι ο εγωκεντρισμός. Δηλαδή μέχρι πρότινος το παιδί ήταν μόνο του και απολάμβανε την αμέριστη αγάπη και φροντίδα των γονιών του και τώρα θα πρέπει να μοιράζεται όλα τα προνόμια με το καινούριο του αδερφάκι.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα όταν προκύψει. Το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι αυτοί που θα βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί σωστά το συναίσθημα της ζήλιας έτσι ώστε να αναπτυχθεί μία υγιής σχέση ανάμεσα στα αδέρφια είναι οι ίδιοι οι γονείς. Μερικά από αυτά που μπορούν να κάνουν είναι τα εξής:

- Να έχουν προετοιμάσει το παιδί σας από πριν για τον ερχομό του μωρού. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει αρκετός χρόνος αλλά και πολλές αφορμές για να συζητάτε με το παιδί για το νέο μέλος που θα προστεθεί στην οικογένεια. Μην παραλείψετε, όμως, να αναφερθείτε και στις πρακτικές αλλαγές που θα συμβούν, όπως για παράδειγμα ότι το μωρό θα κοιμάται στην αρχή στο δωμάτιο της μαμάς και του μπαμπά ή ότι θα πρέπει να το κρατούν πολλές ώρες αγκαλιά.

- Όταν έρθει το μωρό στο σπίτι, παρόλο που είναι λογικό οι γονείς να είναι ενθουσιασμένοι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην νιώσει το άλλο παιδί ότι το παραγκωνίζουν. Μολονότι είναι δύσκολο καθώς το μωρό χρειάζεται περισσότερη φροντίδα στην αρχή, είναι σκόπιμο να βρουν μία συγκεκριμένη ώρα στη διάρκεια της ημέρας που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί και θα κάνουν πράγματα που του αρέσουν.

- Όσο είναι δυνατόν, είναι καλό να διατηρηθούν οι συνήθειες που είχε το παιδί πριν γεννηθεί το αδερφάκι του. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια.

- Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ας μη μοιράζονται τα παιδιά το ίδιο δωμάτιο. Έτσι το πρωτότοκο θα έχει το δικό του χώρο και δε θα αισθάνεται ότι παραβιάζεται ο προσωπικός χώρος του από το μωρό.

- Όταν το παιδί εκφράζει αρνητικά συναισθήματα η απάντηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η τιμωρία. Οι γονείς οφείλουν να δείξουν κατανόηση και να του εξηγήσουν με ηρεμία πώς έχει η κατάσταση.

- Το μεγαλύτερο παιδί -ανάλογα και με την ηλικία του- είναι σκόπιμο να συμμετέχει όσο μπορεί στη φροντίδα του μωρού και να ενθαρρύνεται να παίζει και να ασχολείται μαζί του. Έτσι θα νιώθει σημαντικό και θα καταλάβει καλύτερα το ρόλο του μεγάλου αδερφού ή αδερφής.

- Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει τα παιδιά να μένουν μόνα τους, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι πολύ πιθανό το μεγαλύτερο παιδί να γίνει ξαφνικά απότομο και άθελά του να βλάψει το μωρό. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μόνο παιδί και δε μπορεί να ελέγξει πλήρως τα συναισθήματά του και τις πράξεις του. H παρουσία των γονιών θα πρέπει να είναι διακριτική αλλά διαρκής.