Print this page

Μπορώ να βάλω το δικό μου αντηλιακό στο παιδί;

Τι διαφορετικό έχουν τα αντηλιακά που είναι σχεδιασμένα για παιδιά από αυτά που απευθύνονται σε ενήλικες;

Όλοι οι γονείς ξέρουν ότι η τσάντα της παραλίας μπορεί να είναι τεράστιαν οπότε αν μπορείς να αφαιρέσεις κάτι θα το κάνεις με χαρά. Γιατί λοιπόν να κουβαλάμε διαφορετικά αντηλικά για μωρά, παιδιά και ενήλικες της οικογένειας και να μην πάρουμε μόνο ένα μπουκάλι για όλους. Είναι στ' αλήθεια διαφορετικά τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά ή απλώς πρόκειται για ένα κόλπο του μάρκετινγκ, προκειμένου να αγοράζουμε περισσότερα;

Όπως εξηγουν οι δερματολόγοι, η διαφορά ανάμεσα στα εντηλιακά για παιδιά και ενήλικες έχει να κάνει με την ποσότητα των συστατικών που μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που είναι για ενήλικες στηρίζουν τη δράση τους στην οξυβενζόνη και αβοβενζόνη, χημικές ουσίες που απορροφούν τις ακτίνες UV και μέσω μιας χημικής αντίδρασης τη διαχέουν με τη μορφή θερμότητας
Παρόλο που τα συγκεκριμένα συστατικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, δεν ενδείκυνται για ευαίσθητες επιδερμίδες. Και τα μωρά, όπως και πολλά παιδιά, έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα. Έτσι , τα παιδικά αντηλιακά έχουν λιγότερα χημικά συστατικά, όπως άρωμα, και συνήθως εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους με τη χρήση μεταλλικών στοιχείων, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. αυτά, δεν απορροφώνται από το δέρμα, αλλά μένουν στη επιφάνειά του και δρου σαν καθρέφτες που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν όλα τα ίδια συστατικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το παιδί να δείξει ευαισθησία σε κάποιο προϊόν. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι σκόπιμο να σταματήσετε τη χρήση του και να δοκιμάσετε κάποιο άλλο.

Επιπλέον, τα παιδιά στην παραλία θα πρέπει να προστατεύονται όχι μόνο με το σωστό αντηλιακό αλλά και μένοντας στη σκιά και φορώντας καπέλο, γυαλιά και ελαφριά ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερο μέρος από το σώμα τους γίνεται. Ενώ, μέχρι την ηλικία τω 6 μηνών αντενδείκνυται τόσο η έκθεση στον ήλιο όσο και η χρήση αντηλιακού.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν φυσικά αντί για χημικά φίλτρα και για τα αντηλιακά των ενηλίκων -σ' αυτή την περίπτωση, μπορείτε κάλιλιστα να χρησιμοποιείτε όλοι το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ένα δείκτη SPF τουλάχιστον 30 και μη ξεχνάτε να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες -ή μετά από κάθε βουτιά. Και φυσικά, τίποτα δεν σας εμποδίζει να βάλετε εσείς το παιδικό αντηλιακό!