Print this page

Ας μιλήσουμε για ... τρίχες! μέρος δεύτερο

Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά καλό είναι να έχουν ήδη αποκτήσει τη συνήθεια του μπάνιου, μια υγιεινή συνήθεια που μένει για όλη τη ζωή. 
Βέβαια, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος είναι δύσκολο να λούζονται κάθε μέρα. Ιδανικά πρέπει να λούζονται 2-3 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν προπονούνται σε κάποιο σπορ και δη στο κολύμπι.

Πολλά παιδιά δεν θέλουν να λούζονται γιατί έχει μπει ή φοβούνται πως θα μπει σαμπουάν στα μάτια τους που τσούζει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μετατρέψετε το λούσιμο σε παιχνίδι. Ένα παλιό και δοκιμασμένο κόλπο είναι να κρύψει το παιδί τα μάτια του με ένα πανί και να μαντεύει σε ποιο σημείο το κεφαλιού π.χ. θα του βάλετε σαμπουάν ή από πού ήρθε το νερό που το ξεπλένει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια ειδικά για το μπάνιο ή να λέτε ιστορίες

Ξεμπέρδεμα. Χρειάζεται μια χτένα με αραιά δόντια για να ξεμπερδέψετε τα μακριά μαλλιά του παιδιού σας πριν το λούσιμο γιατί μετά θα υπάρχουν περισσότεροι κόμποι. Ξεκινάτε το χτένισμα από χαμηλά και απαλά - απαλά συνεχίζετε προς τα πάνω και τις ρίζες. Αν είναι πολύ μπερδεμένα χρησιμοποιήστε αραιωμένο conditioner

Λούσιμο. Χρησιμοποιείτε παιδικό σαμπουάν για παιδιά ως 3 ετών ή αραιώνετε το δικό σας. Βρέχετε καλά το τριχωτό της κεφαλής και μετά βάζετε σαμπουάν. Αν σχηματιστεί πλούσιος αφρός σημαίνει πως μάλλον το παρακάνατε με την ποσότητα. Ενδεικτικά η ποσότητα που θα βάλετε δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός νομίσματος των 50λεπτών.

Λούστε με τα δύο σας χέρια και κάντε απαλό μασάζ από το μέτωπο προς τα πίσω. Μη μαζεύετε όλα τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού του παιδιού σας γιατί θα κάνει κόμπους που για να τους ξεμπερδέψετε θα το πονέσετε πολύ. Ξεπλένετε πολύ καλά.

Μαλακτική κρέμα Χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα και μόνο από τη μέση και κάτω της κομης. Φροντίστε να το ξεπλύνετε καλά για να μη προκαλέσει φαγούρα στο παιδί. Υπάρχουν μαλακτικά ελαφριάς μορφής που δεν χρειάζεται να τα ξεπλύνετε.

Στέγνωμα μαλλιών με πετσέτα. Δεν τρίβετε ποτέ τα μαλλιά γιατί θα κάνουν κόμπους και θα σπάσουν οι τρίχες. Απλά σφουγγίζετε απαλά και ταμπονάρετε με την πετσέτα μαλλιών. Χτενίζετε απαλά με μεγαλύτερη προσοχή γιατί τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα.

Στέγνωμα με πιστολάκι. Ιδανικά τα παιδικά μαλλιά πρέπει να στεγνώνουν φυσικά. Αν όμως χρησιμοποιήσετε πιστολάκι, να φροντίσετε να είναι στη χαμηλότερη ζεστή θερμοκρασία και σε απόσταση 15 εκατοστών από τα μαλλιά του παιδιού. Το δέρμα της κεφαλής αλλά και τα παιδικά μαλλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.