Print this page

Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά που ξέρουν να ακούν

Μια πολύ σημαντική δεξιότητα που θα τους φανεί πολύ χρήσιμη στη ζωή τους.

Οι άνθρωποι σήμερα μιλάμε πολύ και ακούμε λίγο. Κι όμως, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος εάν είχαμε μάθει να μιλάμε λιγότερο και να ακούμε περισσότερο. Η ικανότητα να ακούμε, δηλαδή να προσέχουμε αυτά που μας λένε οι άλλοι, αφιερώνοντάς τους όλη την προσοχή και την ενέργειά μας παίζει τεράστιο ρόλο στην δημιουργία ισότιμων και εποικοδομητικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Όμως για να ξέρει κάποιος να ακούει πρέπει να το μάθει από μικρός. Εμείς σας προτείνουμε μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνετε τα παιδιά σας καλούς ακροατές (extra bonus: αυξάνετε τις πιθανότητες να ακούσουν κι αυτά που τους λέτε εσείς)!

Παίξτε μαζί τους με ένα ψεύτικο τηλέφωνο. Δείξτε τους πως μιλάμε στον άλλο και στη συνέχεια ακούμε προσεκτικά τον άλλο όταν μιλάει.

Διαβάστε τους βιβλία. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διδάξετε στο παιδί την απόλαυση του να παρακολουθούν μια αφήγηση.

Κάντε μια βόλτα στο ύπαιθρο και ζητήστε στα παιδιά να αφουγκραστούν τους ήχους του περιβάλλοντος. Πόσους μπορούν να ξεχωρίσουν;

Παίξτε παιχνίδια που ενισχύουν την ακοή και τη μάθηση μέσω της ακοής. Για παράδειγμα, γεμίστε βαζάκια με διαφορετικά αντικείμενα (καραμέλες, ωμό ρύζι, κομματάκια από σφουγγάρι κ.λπ.) και ζητήστε από το παιδί να μαντέψει τι έχει μέσα από τον ήχο που κάνει καθώς το κουνάτε.

Παίξτε «αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα» ή μουσικές καρέκλες. Τέτοια παιχνίδια υποχρεώνουν το παιδί να εστιάσει την προσοχή του στο τι θα πείτε ή τη μουσική που ακούει για να ξέρει πότε μπορεί να κινηθεί και πότε όχι.

Διαβάστε τους αναλυτικά τις οδηγίες για το πώς να παίξουν ένα παιχνίδι (π.χ. κύβους ή memory) ακόμα κι αν ξέρουν να το παίζουν ήδη. Μάλιστα, εάν ξέρουν τους κανόνες θα είναι πιο διασκεδαστικό για εκείνα να σας παρακολουθήσουν να τους διαβάζετε. Ζητήστε τους να εντοπίσουν τυχόν διαφορές με  το πώς παίζετε εσείς το παιχνίδι.