Print this page

Baby trivia!

Περίεργες, ενδιαφέρουσες και μερικές αστείες πληροφορίες για τα μωρά που ίσως δεν ξέρετε!

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η ραγδαία ανάπτυξη του εγκέφαλου του μωρού καθρεφτίζει τις αλλαγές που έχουν διαμορφωθεί στους αιώνες της εξέλιξης του κόσμου

Επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» να θεωρούν τα μωρά χαριτωμένα έτσι ώστε να τα φροντίζουν παρά τα ολονύχτια κλάματα και τους κολικούς τους

Το κλάμα του  μωρού πυροδοτεί συναισθηματικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο τέτοιες που κανένας άλλος ήχος δεν μπορεί να πυροδοτήσει.

Μια θεωρία υποστηρίζει πως μόλις γεννιούνται τα μωρά κλαίνε τόσο δυνατά για να αποτρέψουν συναισθηματικά τους γονείς καθώς τα νεογνά έχουν ακόμα μεγάλες πιθανότητες να μην επιβιώσουν.

Μια άλλη θεωρία λέει πως το νεογέννητο κλαίει για να τραβήξει την προσοχή και την φροντίδα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Τα μωρά κλαίνε βάσει των φωνητικών της μητρικής τους γλώσσας.

Η εξέλιξη της ομιλίας γίνεται σε τέσσερα επίπεδα: 1. Άναρθρες φωνές (το βάβισμα δηλ.) 2. Μια λέξη 3. Δύο λέξεις 4. Πολλές λέξεις

Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται, κάθε παιδί όμως μεγαλώνει με την δική του ταχύτητα

Έρευνες έχουν καταλήξει πως υπάρχουν  τέσσερις κατηγορίες γονιού: ο απολυταρχικός, ο επιβλητικός (περισσότερο δίκαιος παρά επιβλητικός), ο υποχωρητικός, ο αδιάφορος. Ανάμεσα στους τέσσερις τους οι επιβλητικοί γονείς μεγαλώνουν παιδιά περισσότερο χαρούμενα, ικανά και πετυχημένα.

Τα πρώτα τρία χρόνια στη ζωή του παιδιού είναι και τα πιο σημαντικά γιατί τότε εξελίσσεται ο εγκέφαλός τους, η ανάπτυξη και η λειτουργικότητα που θα τα χαρακτηρίζει για όλη τους τη ζωή.

Τα παιδιά χρειάζονται στη ζωή τους τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που τα αγαπάνε και τα υποστηρίζουν

Τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο από τρεις ώρες μπροστά από μια οθόνη (τηλεόραση, ipad) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσκολίες συμπεριφοράς, συναισθηματικά προβλήματα και προβληματικές σχέσεις απ’ ότι άλλα παιδιά.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μωρά ξέρουν να ξεχωρίζουν το λάθος ή το σωστό από την ηλικία των 6 μηνών. 

Στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό μπορεί και μυρίζει ό, τι μυρίζει η μητέρα του

Στο παιδί που οι γονείς του μιλάνε συχνά, ως την ηλικία των 2 ετών ξέρει γύρω στις 300 περισσότερες λέξεις από τα παιδιά που οι γονείς δεν τους μιλάνε.

Τα μωρά αρχίζουν να κουνιούνται μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της 23ης εβδομάδας. Αν όμως ακούν τον ίδιο ήχο συχνά, τον συνηθίζουν και δεν κουνιούνται κάθε φορά που τον ακούν.

Από γεννησιμιού τα μωρά μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει γλυκό, πικρό, ξινό όχι όμως το αλατισμένο τουλάχιστον όχι ώσπου να γίνουν 4 μηνών. Η ανάπτυξη στις γεύσεις ίσως αντιστοιχεί στην ανάπτυξη των νεφρών.