Print this page

Δέκα λόγοι για να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση

Αν έχετε πάει, τότε σίγουρα γνωρίζετε πως τα οφέλη της κατασκήνωσης σε ακολουθούν ως την ενήλικη ζωή. 

Αυτό γιατί στην κατασκήνωση τα παιδιά

Περνούν όλη τη μέρα κάνοντας αθλήματα ή άλλα παιχνίδια! Τρέξιμο, κολύμπι, πεζοπορία αναρρίχηση και άλλα πολλά. Στην κατασκήνωση τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε αντίθεση με όλους τους μήνες του χειμώνα. Η κατασκήνωση σημαίνει δράση!

Αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά αποκτούν ή ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους μακριά από κάθε είδους κοινωνικού ή/και αθλητικού ανταγωνισμού που ζουν στο σχολείο. Με τις μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες η ζωή στην κατασκήνωση δίνει πραγματική ώθηση στα παιδιά. Η κατασκήνωση διδάσκει τα παιδιά ότι μπορούν.

Αποκτούν ευελιξία με την έννοια ότι στην κατασκήνωση μαθαίνουν πώς να υπομένουν και να υπερνικούν εμπόδια αλλά και να θέλουν να δοκιμάζουν νέα (και ως εκ τούτου ίσως λίγο τρομακτικά) πράγματα . Η κατασκήνωση βοηθάει στην κατάκτηση φόβων.

Αποσυνδέονται από την τεχνολογία. Όταν τα παιδιά κάνουν ένα διάλειμμα από την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο, ξαναβρίσκουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και ασχολούνται με τον πραγματικό κόσμος: πραγματικούς ανθρώπους, πραγματικές δραστηριότητες και πραγματικές συγκινήσεις. Συνειδητοποιούν πόσα πράγματα έχουν να κάνουν εκτός τεχνολογίας. Το στρατόπεδο είναι πραγματικό!

Αναπτύσσουν δεξιότητες για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι κατασκηνώσεις παρέχουν τις σωστές οδηγίες, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για τα παιδιά ώστε να βελτιώσουν τις αθλητικές τους ικανότητες, τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα και τις δεξιότητες περιπέτειας τους. Η μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται στο στρατόπεδο διευκολύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν αυτό που τους αρέσει. Η κατασκήνωση διευρύνει τις ικανότητες κάθε παιδιού.

Γίνονται περισσότερο ανεξάρτητα . Είναι το ιδανικό μέρος για τα παιδιά να εξασκούν τη λήψη αποφάσεων για τον εαυτό τους χωρίς να έχουν γονείς και δασκάλους να τα καθοδηγούν σε κάθε τους κίνηση. Διαχειρίζονται καθημερινές επιλογές στο πλαίσιο της ασφάλειας και φροντίδας της κατασκήνωσης και με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξελιχθούν σαν προσωπικότητες. Η κατασκήνωση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τον  χαρακτήρα τους.

Έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Μακριά από το σχολικό πρόγραμμα και τη ρουτίνα του σπιτιού και τις κοινωνικές υποχρεώσεις στη κατασκήνωση τα παιδιά έχουν όσο χρόνο θέλουν απλά για να παίξουν, να χαλαρώσουν, να γελάσουν! Στη κατασκήνωση παίζουμε!

Αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες. Στη κατασκήνωση τα παιδιά εντάσσονται σε μια κοινότητα όπου όλοι συνεργάζονται με πνεύμα καλής θέλησης και αμοιβαίου σεβασμού. Όταν ζουν σε μια καμπίνα με άλλους, τα παιδιά μοιράζονται δουλειές, επιλύουν τις διαφωνίες και καταλαβαίνουν τι σημαίνει πραγματικά επικοινωνία. Η κατασκήνωση χτίζει το πνεύμα συνεργασίας

Επαφή με τη φύση. Η κατασκήνωση είναι το αντίθετο της ζωής στη πόλη. Η εμπειρία του να ζει κάποιος σε μια καμπίνα ή σε σκηνή δίνει εμπλουτίζει την αντίληψη για τον κόσμο και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη. Η κατασκήνωση μαθαίνει στα παιδιά τι σημαίνει να ζεις στη φύση.

Κάνουν πραγματικούς φίλους. Ελεύθερα από τις κοινωνικές υποχρεώσεις του σχολείου τα παιδιά χαλαρώνουν και κάνουν φίλους εύκολα. Στη κατασκήνωση τα παιδιά περνούν τη μέρα μαζί - τραγουδώντας, γελώντας, μιλώντας, παίζοντας, κάνοντας σχεδόν τα πάντα μαζί. Στη κατασκήνωση κάνεις φίλους!