Print this page

Μερικοί λόγοι που τα ξαδέρφια είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας

Ζήτω οι διακοπές μαζί με τα ξαδέρφια!

Πόσο υπέροχο είναι να συναντιέσαι ξανά στις διακοπές με τα αγαπημένα σου ξαδέρφια! Ή και να ζεις την καθημερινότητά σου μαζί τους όλο το χρόνο. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας.

Εάν υπάρχουν και βρίσκονται σε κοντινή ηλικία, τα ξαδέρφια είναι συνήθως οι πιο κοντινοί φίλοι των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Και μάλιστα, δεν είναι απλά κολλητοί, είναι φίλοι με τους οποίους έχουν συγγένεια, κι αυτό είναι ακόμα καλύτερο! Στα πλεονεκτήματα θα μπορούσαμε σίγουρα να αναφέρουμε ότι:

- Στα ξαδέρφια τους τα παιδιά νιώθουν ότι μπορούν να πουν τα μυστικά τους.

- Ξέρουν ότι η σχέση μαζί τους θα είναι παντοτινή γιατί ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

- Είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν ότι θα έχουν τη χαρά να συναντήσουν στις διακοπές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

- Δεν χρειάζεται οι σχέσεις τους να υπάγονται σε κανόνες ευγενείας γιατί είναι συγγενείς.

- Είναι πολύ πιο εύκολο να μείνεις στο σπίτι των ξαδερφιών σου για sleep-over παρά ενός φίλου.

- Μοιράζονται τις ίδιες αναμνήσεις και έχουν πολύ περισσότερα κοινά, σε σχέση με τους φίλους τους.

- Οι γονείς νιώθουν ασφαλείς όταν τα παιδιά είναι με τα ξαδέρφια τους γιατί... είναι παιδιά της αδερφής ή του αδερφού τους, δηλαδή κάτι σαν δικά τους παιδιά!

- Επιπλέον, τα ξαδέρφια επειδή αποτελούν κομμάτια της δικής μας εξέλιξης, μας βοηθούν να εξερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος την ιστορία μας. Έχουν τις δικές τους ιστορίες να πουν από τον παππού και τη γιαγιά που μοιράζονται με τα δικά μας παιδιά, θυμούνται στιγμιότυπα που μπορεί να έχουμε ξεχάσει και συμβάλουν στο να συνεχιστούν οικογενειακές παραδόσεις που θα μπορούσαν να είχαν ξεχαστεί!

Ακόμα και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι οικογενειακοί δεσμοί είναι σημαντικοί!

Μια έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή ξαδερφιών το 2013 και δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχολογίας, έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους παρά τους φίλους τους. Μάλιστα, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη της στενής οικογένειας με τα οποία υπάρχουν καθημερινές επαφές, αλλά ακόμα κι όταν πρόκειται για πιο μακρινούς συγγενείς, με τους οποίους δεν υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις. Οι ερευνητές ονόμασαν το φαινόμενο «Πλεονέκτημα Καλοσύνης».