Print this page

Για μπάνιο στην πισίνα | Οι κανόνες ασφαλείας

Τι πρέπει να προσέχουν μικροί και μεγάλοι.

Εάν πρόκειται να μείνετε στις διακοπές σας σε κάποιο ξενοδοχείο με πισίνα, αν είστε καλεσμένοι σε pool party ή εάν προγραμματίζετε να πάτε οικογενειακώς για μπάνιο σε πισίνα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για την ασφάλεια των παιδιών σας μέσα και δίπλα από το νερό. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους κινδύνους είναι οι εξής:

Βεβαιωθείτε ότι κάποιος προσέχει το παιδί κάθε στιγμή

Ένας από τους κυριότερους λόγους που ευθύνονται για τα ατυχήματα που αφορούν τα παιδιά είναι το σενάριο «μα νόμιζα ότι θα την προσέχεις εσύ!». Γίνετε πιο ξεκάθαροι! Εάν είστε εσείς που έχετε επιφορτιστεί με την ευθύνη να προσέχετε τα παιδιά και χρειαστεί να φύγετε για λίγο ενημερώστε: «εσύ θα την προσέχεις τώρα γιατί εγώ πάω στο δωμάτιο». Επαναλάβετε εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να μην έχει γίνει κατανοητό. Μόνο έτσι αποφεύγονται παρανοήσεις.

Αποφύγετε κάθε περισπασμό

Μην πάρετε μαζί το κινητό σας τηλέφωνο, το βιβλίο ή το περιοδικό σας όταν έχετε αναλάβει να παρακολουθείτε το παιδί σας που παίζει στην πισίνα. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν τα παιδιά βρίσκονται υπό κάποια μορφή παρακολούθησης -που όμως είναι πλημμελής- γι’ αυτό όταν είστε στην πισίνα κι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας μην σας ξεφεύγει το βλέμμα ακόμη και για ένα λεπτό.

Μην αφήνετε το παιδί μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο

Όταν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να φύγετε από την πισίνα, πάρτε το παιδί σας μαζί ακόμη κι αν λείψετε μόνο για ένα λεπτό. Πολλά δυστυχήματα γίνονται όταν η μαμά απομακρύνθηκε για να μιλήσει στο τηλέφωνο ή για να πάει τουαλέτα. Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσατε ότι ξεχάσατε την πετσέτα σας ή το αντιηλιακό σας επιμείνετε στο να έρθει μαζί σας το παιδί.

Μάθετε στο παιδί να κολυμπάει

Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης έχουν λιγότερες πιθανότητες πνιγμού. Στα μαθήματα το παιδί μαθαίνει πώς να βγάζει το νερό από το στόμα του, ή να μην το καταπίνει καν και πώς να φτάνει από το ένα μέρος της πισίνας στο άλλο. Όταν τα ξέρει όλα αυτά είναι πολύ πιο εύκολο να τα εφαρμόσει κιόλας. Επίσης, μπορείτε εσείς να γίνεται η δασκάλα του, πράγμα που και θα διασκεδάσει το παιδί αλλά ίσως και να το σώσει!

Αφαιρέστε τα παιχνίδια από την πισίνα

Τα πολύχρωμα παιχνιδάκια, τα φουσκωτά σωσίβια, τα στρώματα, γενικά ό,τι φανταχτερό επιπλέει στην πισίνα είναι πραγματικός πειρασμός για τα παιδιά. Γι’ αυτό όταν τα παιδιά είναι έξω από την πισίνα βγάλτε και τα παιχνίδια τους έξω ώστε να μην προσπαθήσουν να τα τραβήξουν κοντά τους για να τα πιάσουν.

Χρησιμοποιήστε σωστά τα σωσίβια

Τα μπρατάκια, τα σωσίβια και οι σανίδες δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Όμως, το γεγονός ότι το παιδί φοράει μπρατσάκια ή σαμπρέλα δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να μείνει χωρίς επίβλεψη. Τα μπρατσάκια μπορεί να ξεφουσκώσουν, όπως και τα σωσίβια ενώ η σανίδα μπορεί να γλιστρήσει από τα χεράκια τους. Άρα το ότι είναι εξοπλισμένα με όλα αυτά και πάλι δεν σας απαλλάσσει από το καθήκον σας να τα παρακολουθείτε, απλώς προσθέτει μία παραπάνω δικλίδα ασφαλείας.