Print this page

Ανακαλύφθηκε η αιτία του αυτισμού;

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων παιδιών!

Οι θεωρίες για το τι είναι αυτό που προκαλεί τον αυτισμό είναι πολλές και ενοχοποιούν από την εντερική χλωρίδα μέχρι τους εμβολιασμούς!

Ωστόσο μια νέα τεράστιας κλίμακας έρευνα έρχεται να ρίξει φως στις αιτίες που ευθύνονται για τις διαταραχές που περιλαμβάνονται στο φάσμα του αυτισμού. Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από 2 εκατομμύρια παιδιά σε πέντε χώρες -Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισραήλ και Αυστραλία- η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 80% των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτισμού σχετίζεται με γονιδιακούς, κληρονομικούς παράγοντες. Φυσικά, δεδομένου ότι υπολείπεται ένα ποσοστό 20%, δεν μπορεί να απορριφθεί με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν και άλλου είδους αίτια, όμως φαίνεται ότι οι διαταραχές αυτές είναι κατά κύριο λόγο γενετικά προγραμματισμένες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Sven Sandin, η σημασία του γενετικού παράγοντα ήταν ξεκάθαρη σε όλο το εύρος της έρευνας. «Σε όλα τα δείγματα που εξετάσαμε, σε οποιαδήποτε μεριά του κόσμου, ήταν σαφές ότι τα γονίδια είχαν τη μεγαλύτερη σημασία».

Τα ευρήματα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα ώστε να γνωρίζουν οι γονείς που έχουν οικογενειακό ιστορικό με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού ότι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν σημάδια, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η άμεση παρέμβαση μπορεί να αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση. . 

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα σημάδια του αυτισμού...