Print this page

Είναι φυσιολογικό αυτό; 4 πράγματα που μπορεί να σας παραξενέψουν στο μωρό σας

Και συχνά τρομάζουν τους γονείς.

Περιμένατε τόσους μήνες να δείτε το μωρό σας. Και παρόλο που ο γιατρός σας διαβεβαίωσε ότι είναι υγιέστατο, δεν μπορείτε παρά να απορείτε εάν κάποια πράγματα είναι φυσιολογικά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνει όπως τα μωρά στις διαφημίσεις ή όπως αυτό που είχατε στο νου σας όταν το φανταζόσασταν στην αγκαλιά σας. Και είναι λογικό να αναρωτιέστε εάν είναι φυσιολογικό που...

...Το κεφαλάκι του έχει παράξενο σχήμα

Σε πολλά βρέφη όταν γεννιούνται το κρανίο έχει ένα κάπως κωνικό σχήμα. Όμως μπορείτε να ηρεμήσετε γιατί δεν θα μείνει έτσι για πάντα. Το σχήμα αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφαλάκι του πιέστηκε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν είχε πάρει θέση στη λεκάνη ή κατά το πέρασμά του από το γενετικό κανάλι κατά τον τοκετό. Επειδή τα οστά του κρανίου έχουν απόσταση μεταξύ τους και είναι ακόμα πολύ ελαστικά -ακριβώς για να μπορούν να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της κύησης και του τοκετού-μέσα σε μία εβδομάδα μετά τη γέννηση έρχονται στην κανονική θέση τους και το σχήμα του κεφαλιού γίνεται φυσιολογικό.

...Το κεφαλάκι του είναι επίπεδο στο πίσω μέρος

Η πλαγιοκεφαλία, όπως ονομάζεται η κατάσταση στην οποία το πίσω μέρος του κεφαλιού δεν έχει έντονη καμπύλη αλλά μοιάζει σχεδόν επίπεδο είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στις μέρες μας, κυρίως επειδή οι ειδικοί συμβουλεύουν να βάζουμε τα βρέφη για ύπνο ανάσκελα. Η κατάσταση διορθώνεται εάν φροντίζετε να βάζετε το μωρό να ξαπλώνει κάθε τόσο σε διαφορετική στάση, ώστε να μην ακουμπάει συνεχώς στο ίδιο σημείο το κεφαλάκι του.

...Έχει στραβισμό

Είναι πολύ συνηθισμένο να κοιτάζει κανείς ένα βρέφος στα μάτια και να έχει την αίσθηση ότι το δικό του βλέμμα δεν εστιάζει στο πρόσωπό του. Η αιτία για τον στραβισμό των νεογνών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα οπτικά νεύρα δεν ΄χουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως και δεν έχουν μάθει ακόμα να δρουν σε απόλυτο συγχρονισμό. Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών, το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

...Έχει ακμή

Είναι αναμενόμενο για έναν έφηβο να έχει σπυράκια στο πρόσωπο, αλλά ένα βρέφος περιμένουμε να έχει πεντακάθαρο πρόσωπο, σωστά; Κι όμως, ίσως παρατηρήσετε ότι η επιδερμίδα του μωρού σας, γύρω στην δεύτερη με τρίτη εβδομάδα μετά τη γέννηση, έχει γεμίσει σπυράκια! Μην ανησυχείτε! Σύντομα θα φύγουν από μόνα τους -σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να τα «σπάσετε». Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να καθαρίζετε σχολαστικά το πρόσωπό του με νερό ή/και να απλώσετε λίγο μητρικό γάλα στην περιοχή. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, η επιδερμίδα του θα έχει καθαρίσει εντελώς.