Print this page

Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα!

Η ζωή μαζί με έναν αδελφό ή αδελφή μας χαρίζει όμορφες και μερικες χμ, όχι και τόσο όμορφες αναμνήσεις. Πάνω απ’ όλα όμως διαμορφώνει σημαντικά την προσωπικότητα και τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους.

Τα αδέλφια μας βοηθούν να αναπτύξουμε δεξιότητες όπως η διαπραγμάτευση και η επίλυση προβλημάτων. Μπορούμε επίσης να κατανοούμε και να σεβόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Όσα παιδιά έχουν ευγενικά και υποστηρικτικά αδέλφια, δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τα παιδιά των οποίων τα αδέλφια δεν παρουσιάζουν αυτές τις ιδιότητες.

Οι συγγενικές σχέσεις ωφελούν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Οι έφηβοι που αισθάνονται ότι υποστηρίζονται από έναν αδελφό τείνουν να έχουν καλύτερες φιλίες και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται κοντά στα αδέλφια τους, αναφέρουν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν αγαπημένα αδέλφια

Αποφύγετε να δείχνετε αδυναμία σε συγκεκριμένο παιδί γιατί μόνο ζημιά θα προκαλέσετε στις αδελφικές σχέσεις . Αποφύγετε να συγκρίνετε τα αδέλφια ή να επικρίνετε το ένα μπροστά στο άλλο.

Δημιουργήστε ισχυρές σχέσεις με κάθε ένα σας παιδί, έτσι ώστε να αισθάνεται αγαπημένο, και εξαιρετικό

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους. Μόνο έτσι θα μάθουν να ακουν το ένα το άλλο  και θα συνεργαστούν. Αυτές οι στιγμές επίσης βοηθούν τα παιδιά να δουν τον κόσμο από την πλευρά κάποιου άλλου. Αφήστε τα λοιπον, να προσπαθήσουν να τα βρουν μεταξύ τους και να επέμβετε μόνο εάν χρειαστεί.

Δημιουργήστε ευκαιρίες για τα αδέλφια να διασκεδάσουν μαζί. Ένα πάρτι χορού, παιχνίδι με νερό, τέχνη και άλλες δραστηριότητες είναι ιδανικά για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και ιδιοσυγκρασιών.

Αφήστε τα μόνα τους. Αν διασκεδάζουν μαζί, δεν χρειάζεται να συμμετάσχετε. Αφήστε τα να παίξουν και να μοιραστούν στιγμές χαλάρωσης μεταξύ τους!

Δώστε τους μια αποστολή να ολοκληρώσουν ως ομάδα: «Μπορείτε οι δυο σας να σπρώξετε το καλάθι με τα πλυμένα ρούχα ως το μπαλκόνι; Για να δούμε πόσο δυνατή είναι η ομάδα σας!»
Προτρέψτε τα παιδιά να λένε «καληνύχτα», «σε αγαπώ», «καλημέρα » μεταξύ τους κατά τη διάρκεια τη μέρας.

Ενθαρρύνετε την υποστήριξη μεταξύ τους. Έκανε ποδήλατο χωρίς βοηθιτικές ο μεγάλος; Χειροκροτήματα από το/τα μικρότερα. Εφτιαξε η μικρή ενα ωραίο πυργο από άμμο στη παραλία μόνη της; Αγοράζετε παγωτό για να το γιορτάσετε!

Δώστε στα αδέλφια την ευκαιρία να φροντίσουν το ένα το άλλο. Εάν ένα παιδί είναι άρρωστο, αφήστε τον αδελφό του να του φέρει ένα σνακ. Εάν ένα παιδί πέσει κάτω στο πάρκο, ζητήστε από την αδελφή του να το βοηθήσει πρώτο .

Καθιερώστε οικογενειακές παραδόσεις που δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς αδελφών. Συμπεριλάβετε τα παιδιά σε δραστηριότητες όπως να στρώσουν μαζί το τραπέζι, να φτιάξετε όλοι μαζί μπισκότα, να φυτέψετε ή να ποτίσετε τις γλάστρες στο μπαλκόνι κ.α. .

Βέβαια όσο αναπόφευκτη άλλο τόσο φυσιολογική είναι η σύγκρουση ανάμεσα στα αδέλφια. Είναι όμως και απαραίτητη γιατί έτσι αναπτύσσεται ο δεσμός μεταξύ τους, ένας δεσμός - δώρο για όλη τους τη ζωή!