Print this page

Πολύτιμα μαθήματα ζωής μέρος 1

 Δεν χρειάζεται να φτάσουν στην εφηβεία τα παιδιά για να μάθουν πώς να χειρίζονται διάφορες καταστάσεις που έτσι και αλλιώς θα αντιμετωπίζουν σε όλη τους τη ζωή.

Γι’ αυτό, καλύτερα να αρχίσουν να μαθαίνουν νωρίς!

Ικανότητα λήψης (σωστών) αποφάσεων
Ξεκινήστε με απλές, εύκολες αποφάσεις όπως: παγωτό σοκολάτα ή βανίλια, μπλε ή λευκές κάλτσες, παιχνίδι με μπάλα ή με αυτοκινητάκια. Όταν φτάσει στην ηλικία για το σχολείο, μπορεί να μάθει επίσης πως οι καλές αποφάσεις ανταμείβονται ενώ οι κακές αποφάσεις, έχουν συνέπειες.
Βοηθείστε το παιδί σε όλα τα στάδια λήψης μιας απόφασης: Να σκεφτεί τις επιλογές του, να αξιολογήσει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της απόφασης και στη συνέχεια αφήστε το να λάβει μόνο του την τελική απόφαση.

Υγεία και υγιεινή
Ποτέ δεν είναι ένα παιδί πολύ μικρό για να ξεκινήσει να μαθαίνει για την υγεία και την υγιεινή. Μέσα στη μέρα του ζητάμε να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει τα δόντια του, να πλένει τα χέρια του και να αλλάζει τα εσώρουχά του. Ποτέ δεν τους λέμε γιατί. Εξηγήστε λοιπόν στο παιδί πόσο σημαντική είναι η υγεία και η υγιεινή για όλη του τη ζωή. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πίνακα με τις ανάλογες δραστηριότητες της εβδομάδας και όσο διαπιστώνετε πως οι υγιεινές συνήθειες καθιερώνονται τον αφαιρείτε. Έτσι το παιδι θα το έχουν απομνημονεύσει χωρίς να χρειάζεται να του το θυμίζετε συνεχώς.

Διαχείριση χρόνου
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του χρόνου για όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό είναι επίσης σημαντικό για το παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει από νωρίς: να υπολογίζει ή να αξιοποιεί σωστά τον χρόνο του και να  διευκολύνει την λειτουργία της οικογένειας και αργότερα και της ενήλικης ζωής του

Προετοιμασία γευμάτων
Ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να προετοιμάσουν ένα γεύμα στην κουζίνα. Φυσικά δεν μιλάμε για δείπνο πέντε πιάτων, αλλά ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να μάθει να φτιάχνει ένα σάντουιτς και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τον φούρνο μικροκυμάτων. Με το πέρασμα του χρόνου και ενόσω αποκτούν περισσότερη σιγουριά στη κουζίνα μπορούν να μάθουν για παράδειγμα, να μαγειρεύουν ένα απλό γεύμα.

Διαχείριση χρημάτων
Είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε να διδάσκετε στο παιδί σας τη σημασία των χρημάτων και πώς να τα διαχειρίζονται για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα όταν ξεκινούν να κερδίζουν τα δικά τους χρήματα. Διδάξτε στα παιδιά σας την αποτελεσματική διαχείριση χρημάτων, ώστε να μπορούν να μάθουν να κάνουν οικονομία, να ξοδεύουν σοφά, να κάνουν αλλαγές και να κατανοούν ότι η χρήση πιστωτικής κάρτας ή το δάνειο δεν σημαίνει χρήματα δωρεάν.

Καθάρισμα
Μερικές φορές είναι ευκολότερο για τους γονείς να κάνουν μόνοι τους την καθαριότητα του σπιτιού. Όμως έτσι χάνεται η ευκαιρία να διδάξουμε στο παιδί την αξία του νοικοκυριού και της καθαριότητας. Μάθημα σημαντικό όταν κάποια μέρα θα έχουν δικό τους σπίτι για να φροντίζουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του, να βάζει πλυντήριο, να ξεσκονίζει κ.α.