Print this page

Μήπως το παιδί έχει προβλήματα ομιλίας; Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε

Κατ' αρχάς, είναι γνωστό ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Κάποια μιλάνε ή περπατάνε πολύ νωρίς κι άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να κατακτήσουν κάποια δεξιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρουμε ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον αναπτυξιολόγο, ώστε να μπορέσουμε να τα αναγνωρίσουμε άμεσα και να ζητήσουμε έγκαιρη παρέμβαση. Αυτά είναι τα «καμπανάκια» ότι μπορεί να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην ομιλία, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:

 

Από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 μηνών

- Δεν ανταποκρίνεται χαμογελώντας στο γέλιο σας.

- Δεν παρατηρεί τους ήχους γύρω του.

 

4 έως 7 μηνών

- Δεν βγάζει ήχους όπως «μπα-μπα-μπα».

 

7 έως 12 μηνών

- Βγάζει ελάχιστους ήχους.

- Δεν κάνει χειρονομίες για να χαιρετίσει ή να δείξει.

- Δεν ανταποκρίνεται όταν φωνάζετε το όνομά του.

- Δείχνει να μην καταλαβαίνει τι του λένε.

 

Ακόμα κι αν τα μπα-μπα-μπα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, η παραγωγή ήχων στο δεύτερο μισό του πρώτου χρόνου της ζωής τους μωρού είναι σημαντική για την εξέλιξη της ομιλίας. Ομοίως, οι χειρονομίες είναι ένας αρχικός τρόπος για να ξεκινήσει να αναπτυσσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

 

12 έως 18 μηνών

- Λέει λιγότερες από έξι έως δέκα λέξεις.

- Δεν μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες.

 

Από τα πρώτα μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά του, το λεξιλόγιο το παιδιού μεγαλώνει διαρκώς ώστε να περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 λέξεις. Γύρω στην ηλικία του ενάμισι έτους, το παιδί μπορεί να ακολουθεί οδηγίες όπως «έλα εδώ» ή «δώσε μου το χέρι σου».

 

18 έως 24 μηνών

- Δεν φτιάχνει μικρές προτάσεις με δύο ή περισσότερες λέξεις.

- Λέει λιγότερες από 50 λέξεις.

 

2 έως 3 ετών

- Δεν παίζει και επικοινωνεί με άλλα παιδιά

- Δεν προσπαθεί να τραβήξει γραμμές στο χαρτί ή να κοιτάζει εικόνες σε βιβλία.

 

Έως την ηλικία των 3 το λεξιλόγιο του παιδιού έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει ως και 1000 λέξεις, ενώ αρχίζει να κάνει απλές προτάσεις, όπως «Μαμά, γάλα». Επιπλέον, κάποιος που δεν συναναστρέφεται συχνά το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τουλάχιστον το 50% αυτών που λέει.