Print this page

Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν το καλοκαίρι | Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους!

Η ανία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι!

Εάν έχετε περάσει το μισό και πλέον καλοκαίρι προσπαθώντας να βρείτε τι να κάνετε για να γεμίσετε την ημέρα των παιδιών σας ώστε να μη βαριούνται, ήρθε η ώρα να σταματήσετε! Μην τα πάτε σε άλλη κατασκήνωση, μην κανονίσετε να τρέχετε πρωί πρωί στη θάλασσα και μην αναζητήσετε άλλο summer camp γεμάτο δραστηριότητες. Απλώς, αφήστε να βαρεθούν -και να είστε σίγουροι ότι το κάνετε για το καλό τους.

«Η δουλειά μας ως γονείς είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας κατάλληλα ώστε να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία», σχολιάζει η Liz Fry, παιδοψυχολόγος ειδικευμένη στην εκπαίδευση. «Οι ενήλικες είναι υποχρεωμένοι να ανακαλύπτουν με τι μπορούν να ασχοληθούν ώστε να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους. Κι όταν οι γονείς αναλαμβάνουν να καλύψουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών με δραστηριότητες που οι ίδιοι επιλέγουν και οργανώνουν, τους στερούν τη δυνατότητα να μάθουν να το κάνουν για τον εαυτό τους». Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δηλώσεις όπως «βαριέμαι» και «δεν έχω τίποτα να κάνω». Σκεφτείτε όμως ότι:

Η ανία αναγκάζει τα παιδιά να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους

Όταν τα παιδιά βαριούνται αναγκάζονται να σκεφτούν έξω από τα δεδομένα και να ανακαλύψουν νέους τρόπους να παίξουν με τα παλιά παιχνίδια τους, φανταστικούς φίλους για να μοιραστούν το παιχνίδι ή να ανακαλύψουν πώς να διασκεδάσουν χωρίς κανένα απολύτως αντικείμενο. Έτσι, αναπτύσσουν τη φαντασία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργικότητα.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι μια καλή αφορμή για ενδοσκόπηση

Είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά να μένουν πού και πού μόνα τους και να αφουγκράζονται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους. Εάν δεν υπάρχει τίποτα να τους αποσπάσει την προσοχή, τότε είναι πιο πιθανό να την στρέψουν προς τον εσωτερικό κόσμος τους, ανακαλύπτοντας θαυμάσια πράγματα.

Η ανία γεννάει τη δημιουργικότητα

Πολύ συχνά η έμπνευση μάς επισκέπτεται όταν βαριόμαστε. Πολλοί συγγραφείς ξεκίνησαν να γράφουν επειδή δεν είχαν κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον να κάνουν. Μουσική συνθέτουν επειδή βαριούνται και ντιζάινερς σχεδιάζουν γιατί διαφορετικά θα πρέπει να μείνουν άπραγοι. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν νιώθουμε πως υπάρχει ένα κενό μέσα μας τείνουμε να το γεμίσουμε με κάτι που μας παθιάζει.

Η ανία είναι ένα φυσικό συναίσθημα και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να το αναγνωρίζουν και να το διαχειρίζονται

Όλοι μας βαριόμαστε σε κάποια φάση της ζωής μας -το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά. Εάν δεν σπεύδουμε εμείς να γεμίσουμε κάθε στιγμή της ημέρας τους με καινούρια ερεθίσματα, θα εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με την ανία και θα μάθουν πώς να την αξιοποιούν παραγωγικά ή έστω ευχάριστα.

Η ανία μπορεί να φέρει όλη την οικογένεια πιο κοντά

Όταν τα παιδιά δεν έχουν μαζί τα παιχνίδια τους, το κινητό ή κάτι να δουν στην τηλεόραση, είναι πιο πιθανό να στραφούν για απασχόληση στους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω τους. Έτι, θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, συζητώντας, μαγειρεύοντας ή κάνοντας κάτι άλλο από κοινού.