Print this page

Τέσσερις τύποι αυθάδειας στα παιδιά και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Είναι ήδη δύσκολο να βάζετε όρια στα παιδιά σας, να σας αντιμιλούν και να σας αμφισβητούν είναι ακόμα πιο απογοητευτικό και κουραστικό.
Όταν το παιδί σας αντιμιλά θα κάνετε τα πάντα για να σταματήσει.  Αν καταλάβετε τι είδους αυθάδεια δείχνει  το παιδί σας συχνότερα, τότε θα μπορέσετε εύκολα να δώσετε λύση και να επικοινωνείτε μεταξύ σας με σεβασμό.

Ο παρορμητικός αυθάδης Αυτό είναι το παιδί που ... ξεφουρνίζει ό, τι σκέφτεται χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες. Αυτή η παρορμητικότητα μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα σε άλλες σχέσεις εκτός σπιτιού, καθώς μπορεί να πει πράγματα που βλάπτουν και αποξενώνουν τους φίλους, προκαλούν διαταραχές στην τάξη στο σχολείο και δημιουργούν προβλήματα παντού.Δοκιμάστε αυτό: Ζητήστε από το παιδί σας να μετρήσει ως το 10 και να πει αυτά που θέλει στον εαυτό του για να δει αν είναι καλή ιδέα να τα πει σε άλλους. Αυτή η σύντομη παύση μπορεί να σώσει το παιδί από το να μιλάει άσχημα  σε εσάς ή σε άλλους  ενώ δεν το εννοεί πραγματικά.   Ο «θέλω να έχω την τελευταία λέξη» αυθάδης Αυτό είναι το παιδί που χρειάζεται να μόνο να έχει την  «τελευταία λέξη» . Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι ο αγώνας για αυτό που ζητά έχει τελειώσει και με το να συνεχίζει τον διάλογο είναι ο τρόπος του για να διατηρήσει την ελπίδα ζωντανή.  Όμως αυτό το πείσμα να υποστηρίζει τη θέση του  τη στιγμή που εσείς έχετε ήδη πάρει την απόφασή σας, θεωρείται ουσιαστικά πως σας αμφισβητεί και δεν συμμορφώνεται με αυτό που ζητάτε. Μια ανυπακοή με λίγα λόγια που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Δοκιμάστε να θέσετε βασικούς κανόνες με το παιδί κάποια στιγμή που δεν υπάρχει άμεση σύγκρουση και να καταστήσετε σαφές ότι μόλις αποφασίσατε ότι η συζήτηση τελείωσε - έχει τελειώσει και η αδυναμία του να συμμορφωθεί με αυτό θα έχει συνέπειες. Ο «κουρασμένος» αυθάδης Από τους πιο συνηθισμένους τύπους αυθάδειας ανάμεσα στα παιδιά.  Το παιδί αντιμιλά κυρίως λόγω κούρασης από τα τόσα πράγματα που έχει να κάνει μεσα στη μέρα. Έτσι είναι εξουθενωμένο και άρα ανίκανο να συγκρατήσει τον παρορμητισμό του ή να είναι ισορροπημένο συναισθηματικά.  Τα υπερβολικά κουρασμένα παιδιά συχνά χάνουν την ικανότητα της λογικής και το αποτέλεσμα είναι το παιδί «να χτίσει φράχτη» μεταξύ σας (συχνά όταν κλαίει).Δοκιμάστε αυτό:  Μπορείτε να διορθώσετε αυτή την κατάσταση εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά σας θα έχουν επαρκή ύπνο κάθε βράδυ και ότι τα προγράμματά τους δεν είναι τόσο γεμάτα ώστε να τα  φθείρουν. Στη περίπτωση του κουρασμένου αυθάδη, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά αρκεί να αναγνωρίσετε την κατάσταση για το τι είναι και με το να αντιμετωπίσετε συστηματικά  ενώ παράλληλα να υπενθυμίζετε στο παιδί σας ότι αυτή η συμπεριφορά - ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένο είναι - είναι ακατάλληλη και δεν θα γίνει ανεκτή. Ο αυθάδης «κρυφή πληγή» Αυτός ο τύπος παιδιού δεν ζητά απλώς μια εξήγηση για τη γνώμη σας. Αυτό το παιδί είναι  αγενές, δεν σας σέβεται και σας αμφισβητεί ανοιχτά.  Σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί εσάς ή το παιδί να αφήσετε αυτή τη συμπεριφορά  να συνεχιστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες. Είναι ένας τύπος ασέβειας που υπονομεύει εντελώς τη σχέση γονέα / παιδιού και θα οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις και άλλου είδους προβληματικές καταστάσεις.