Print this page

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας χτυπάει τα άλλα και είναι επιθετικό

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!

Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να επιτίθεται χτυπώντας, δαγκώνοντας ή τραβώντας τα μαλλιά σε άλλα παιδιά -ή και σε μεγάλους- όμως είναι κάτι που γίνεται πολύ συχνά, κυρίως όταν τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά για να έχουν εξελίξει άλλους τρόπους να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια ή την ένταση που νιώθουν. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς θα αντιδράσουν σε κάποιο τέτοιο περιστατικό έχει μεγάλη σημασία στο να πάρουν τα παιδιά το μήνυμα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Κι αυτοί είναι μερικοί αποτελεσματικοί τρόπο για να αντιδράσετε:

Αγνοήστε το!

Όλοι οι γονείς έχουμε τη φυσική τάση να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παιδιού μας, όμως μερικές φορές είναι απλά καλύτερο να κάνουμε ότι δεν ακούμε! Η μέθοδος αυτή λειτουργεί επειδή συνήθως η επιθετικότητα που εκδηλώνουν τα παιδιά είναι στην πραγματικότητα κάτι που κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή και όχι για να πληγώσουν τον άλλο. Έτσι, όταν βλέπουν ότι αποτυγχάνουν, αργά ή γρήγορα, αναζητούν έναν άλλο τρόπο να πετύχουν το στόχο τους.

Απομακρύνετε το παιδί από το πεδίο της δράσης

Απλά πάρτε στην αγκαλιά σας το παιδί που χτύπησε και κρατήστε το κοντά σας ή ζητήστε του να μείνει για λίγο στο δωμάτιό του ή σε κάποιον άλλο ήσυχο και ασφαλή χώρο. Συχνά αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σταματήσει ο καβγάς. Συνδυάστε αυτή τη μέθοδο με την προηγούμενη προσπαθώντας να μην αναφέρετε τίποτα για το γεγονός ότι χτύπησε κάποιον, αγνοήστε δηλαδή την αρνητική συμπεριφορά. Εάν δείτε ότι δυσκολεύεται να ηρεμήσει, προτείνετε να κάνει κάτι άλλο, ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή.

Εστιάστε στη θετική συμπεριφορά

Πολύ πιο σημαντικό από το τι κάνετε όταν το παιδί σας είναι επιθετικό είναι το τι κάνετε όταν φέρεται όμορφα και παίζει αρμονικά με τους συνομηλίκους του. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, φροντίστε να δείξετε τον ενθουσιασμό και τη χαρά σας, εκφράστε πόσο περήφανοι είστε που βρήκε κάποιον αποδεκτό τρόπο να λύσει τη διαφορά του με το φίλο του και προσφέρετε την αμέριστη προσοχή σας όταν τα αδέρφια συνεννοούνται άψογα. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε κίνητρο στο παιδί σας να φέρεται σωστά και να μην ενδίδει στην επιθετικότητά του, προκειμένου να σας ευχαριστήσει.

Συζητήστε για τη σωστή συμπεριφορά

Η στιγμή που το παιδί σας έχει μόλις χτυπήσει ένα παιδάκι που πήγε να του πάρει το παιχνίδι του δεν είναι η κατάλληλη για να του διδάξετε την αξία του να μοιράζεται τα πράγματά του. Ωστόσο, σε ανύποπτο χρόνο και όταν δεν είναι σε συναισθηματική ένταση συζητήστε μαζί του για το ποια είναι η σωστή συμπεριφορά όταν παίζει με άλλα παιδιά. Πριν πάτε στην παιδική χαρά ή στο σπίτι κάποιου φίλου του, πείτε του πώς περιμένετε από εκείνο να φερθεί και σε κάθε περίπτωση εστιάστε στα θετικά παραδείγματα. Θα βρείτε πολλά και σε βιβλία ή ταινίες που μπορείτε να δείτε μαζί επισημαίνοντας τα σημεία που οι ήρωες συγκράτησαν την επιθετικότητά τους και αυτό είχε θετικό αποτέλεσμα.