Print this page

4 προβλήματα που είναι πιθανό να έχουν τα παιδιά σας στο σχολείο και πώς να τα λύσετε

Καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για να δράσουμε άμεσα!

Ακόμα και τα παιδιά που δηλώνουν ότι αγαπούν το σχολείο και περιμένουν με ανυπομονησία το πρώτο κουδούνι της φετινής χρονιάς είναι πολύ πιθανό αργά ή γρήγορα να αρχίσουν να γκρινιάζουν για διάφορα θέματα. Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα για να λύσετε άμεσα τα 4 πιο συνηθισμένα προβλήματα των παιδιών στο σχολείο.

 «Τα μαθήματα είναι πολύ δύσκολα»

Όταν το παιδί σας εκφράζει ότι δυσκολεύεται στο σχολείο, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε πού ακριβώς υπάρχει αυτή η δυσκολία. Μπορεί να του φταίει ένα συγκεκριμένο μάθημα ή ο όγκος των εργασιών που έχει να κάνει στο σπίτι ή ακόμα και κάτι που δεν μπορεί να σας εξηγήσει -ιδιαίτερα εάν είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς για να μάθετε εάν έχουν διαπιστώσει κι εκείνοι κάποια δυσκολία και να αναζητήσετε από κοινού λύσεις. Μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν είναι να καθίσετε μαζί του όταν διαβάζει για μερικές μέρες ώστε να του δείξετε πώς να οργανώνει τη μελέτη, να το ενθαρρύνετε να μελετάει μαζί με κάποιο συμμαθητή του -εφόσον αυτό είναι εφικτό- ή μαζί με κάποιον άλλο ενήλικα που έχει τις γνώσεις για να του λύσει τις απορίες.

 «Δεν μ' αρέσει ο δάσκαλος / η δασκάλα μου»

Κάντε μια συζήτηση με το παιδί σας και ζητήστε του να σας προσδιορίσει τι ακριβώς είναι αυτό που δεν του αρέσει σε σχέση με το δάσκαλο ή τη δασκάλα της τάξης. Είναι ο τόνος της φωνής, ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους μαθητές ή μήπως το ότι τους βάζει πολλές εργασίες; Εάν το παράπονό του έχει να κάνει με το ότι τους βάζει πολλά να μάθουν, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν θα είναι όλα εύκολα και ευχάριστα στο σχολείο! Εάν πρόκειται για κάτι πιο «προσωπικό», όπως για παράδειγμα κάποιο σχόλιο που έκανε ο εκπαιδευτικός για το παιδί, απευθυνθείτε στο δάσκαλο για να εξηγήσετε την κατάσταση και να ζητήσετε τη γνώμη του. Είναι πιθανό το παιδί να χρειάζεται να αποκτήσει μια πιο σφαιρική εικόνα της κατάστασης ή ο δάσκαλος ή η δασκάλα να μην έχει καταλάβει ότι κάποιο παιδί μπορεί να δυσαρεστήθηκε από κάτι που συνέβη στην τάξη.

 «Βαριέμαι στο σχολείο»

Το σχολείο δεν είναι για όλα τα παιδιά μια πρόκληση -για κάποια είναι απλά βαρετό! Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να φροντίσετε να υπάρχει μια σχετική ισορροπία στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού, ώστε τα μαθήματα να εναλλάσσονται με δραστηριότητες που του αρέσουν. Έτσι, θα μάθει ότι ναι μεν το σχολείο είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό πράγμα που έχει να κάνει όλη την ημέρα, αφού μπορεί να ασχοληθεί με τα χόμπι του και άλλα πράγματα που το ενδιαφέρουν. Επιπλέον, φροντίστε κάθε βράδυ ή κάθε μεσημέρι μετά το σχολείο να κάνετε έναν μικρό απολογισμό εστιάζοντας στα πράγματα που του φάνηκαν ενδιαφέροντα. Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσει ότι πολλά συναρπαστικά πράγματα έγιναν στο σχολείο! Τέλος, εάν η ανία του οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαθήματα είναι υπερβολικά εύκολα για το παιδί, αναθέστε του μικρές «προκλήσεις» (π.χ. όχι μόνο να κάνει την αντιγραφή αλλά να προσέχει όλα τα γράμματα να έχουν το ίδιο μέγεθος).

«Δεν μπορώ να ξυπνάω τόσο πρωί»

Δεν είναι σπάνιο ένα μικρό παιδί να μην θέλει να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι του -το ίδιο άλλωστε συμβαίνει πολλές φορές και σε εμάς τους μεγάλους! Εφόσον όμως είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να ρυθμίσετε τη ρουτίνα του ύπνου του αλλά και τις πρωινές συνήθειές του. Είστε σίγουροι ότι κοιμάται αρκετά νωρίς ώστε να χορταίνει ύπνο (διαβάστε εδώ πόσες ώρες ύπνου είναι απαραίτητες ανάλογα με την ηλικία του); Έχει τον απαραίτητο χρόνο το πρωί για να ετοιμαστεί χωρίς άγχος και βιασύνη; Τρώει ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό; Οργανωθείτε έτσι ώστε να έχετε έτοιμα τα ρούχα του σχολείου και το κολατσιό αποβραδίς ώστε να μην τρέχετε το πρωί και ενισχύστε την υπευθυνότητα του παιδιού αναθέτοντάς του όσα μπορεί να κάνει μόνο του. Με αυτό τον τρόπο θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα του.