Print this page

Τα μωρά χρειάζονται μόνο 5 πράγματα

Μάθετε ποια είναι και πώς θα τους τα εξασφαλίσετε.

Η μητρότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα όμως, αυτά που έχουν ανάγκη τα μωρά από εμάς δεν είναι ούτε πολλά ούτε δύσκολα. Παρόλο όμως τον καταιγισμό των πληροφοριών για τις ανάγκες του μωρού, αυτά που στην πραγματικότητα χρειάζονται δεν έχουν αλλάξει πολύ στην πορεία των χρόνων. Όπως μας επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αυτά που έχουν ανάγκη για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι τα εξής:

Αγάπη και φροντίδα

Η δημιουργία μιας σταθερής σχέσης με έναν άνθρωπο που το αγαπάει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του είναι ό,τι πιο σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Κάθε φορά που επιβεβαιώνει ότι είστε εκεί για να απαντήσετε με τον πιο τρυφερό τρόπο στο κάλεσμά του (βλέπε: κλάμα) μαθαίνει ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος για να το βοηθήσει, στα εύκολα και στα δύσκολα. Έτσι, μαθαίνει να εμπιστεύεται και ότι δεν είναι μόνο του στον κόσμο. Μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί σας, το μωρό μαθαίνει τον εαυτό του και αποκτά τη συνείδηση ότι είναι ένα άτομο που αξίζει την αγάπη και τη φροντίδα. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζοντας εσάς σας παράδειγμα, ανακαλύπτει τον τρόπο να φροντίζει και το ίδιο τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο θα εξελιχθεί σε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση που νοιάζεται για τους άλλους. Αυτό δεν θέλουμε όλοι;

Να του τραγουδάτε, να του μιλάτε και να του διαβάζετε

Το τραγούδι και το νανούρισμα εξοικειώνει το μωρό με τη γλώσσα, συνδυασμένη με την ασφάλεια που του δημιουργεί η φωνή της μαμάς του. Καθώς του μιλάτε και του περιγράφετε τι κάνετε «Έλα να φορέσουμε το πράσινο φορμάκι που σου πήρε η νονά» ή «Άκου πώς κάνει αυτό το κουκλάκι όταν του πατάς την κοιλίτσα», διδάσκεται καινούριες λέξεις αλλά και τη δύναμη που έχει η γλώσσα στην επικοινωνία.

Κι όταν του διαβάζετε ένα παραμύθι, εγκαθιστάτε στη σκέψη του την αγάπη για το διάβασμα. Τέλος, δίνοντας όνομα στα συναισθήματά του («γιατί έχεις θυμώσει;», βάζετε τις βάσεις για να μάθει να τα αποδέχεται και να τα διαχειρίζεται.

Έτσι, με το να μιλάτε, να διαβάζετε και να τραγουδάτε στο παιδί θέτετε τις βάσεις για να μάθει να διαβάζει, να κατανοεί τη γλώσσα του και να επικοινωνεί.

Σταθερές ρουτίνες

Η ρουτίνα είναι η βάση της σταθερότητας για ένα παιδί. Το βοηθάει να μάθει τις εναλλαγές της ημέρας και της νύχτας και να αποκτήσει μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας. Επιπλέον, το βοηθάει να γίνει όλο και πιο ανεξάρτητο, καθώς ξέρει τι να περιμένει (κι όσο μεγαλώνει, αναλαμβάνει να το κάνει μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας).

Τόσο τα μωρά όσο και τα νήπιο λατρεύουν την επανάληψη κι όταν κάποια πράγματα γίνονται σταθερά με την ίδια σειρά, ηρεμούν. Η ρουτίνα είναι λοιπόν απαραίτητη για κάθε δραστηριότητα που γίνεται κάθε μέρα, όπως τα γεύματα, το ντύσιμο, το μπάνιο, ο ύπνος, το πρωινό ξύπνημα. Επειδή όσο είναι μικρά τα παιδιά δεν μπορούν να υπολογίσουν από μόνα τους καλά το χρόνο, οι ρουτίνες εξασφαλίζουν μια αίσθηση ελέγχου και ετοιμότητας.

Αρκετό ύπνο

Ένα ξεκούραστο παιδί είναι κι ένα χαρούμενο παιδί. Όταν τα μικρά δεν κοιμούνται αρκετά εκνευρίζονται εύκολα και συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Τηρώντας με ευλάβεια μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, θα εξασφαλίσετε τον ύπνο που έχει ανάγκη και η κάθε μέρα θα είναι πιο ευχάριστη και ξεκούραση για όλη την οικογένεια. Διαβάστε κι εδώ ακριβώς πόσες ώρες ύπνου έχει ανάγκη ένα παιδί σε κάθε ηλικία...

Μια χαρούμενη μαμά

Για να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις πολλές αλλαγές που φέρνει η μητρότητα στη ζωή σας είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Εάν είστε ξεκούραστη, τρώτε υγιεινά και εξασφαλίζετε τρόπους για να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας, τότε μπορείτε καλύτερα να δώσετε και στο παιδί σας ό,τι χρειάζεται. Φροντίζοντας τον εαυτό σας χτίζετε μια καλύτερη σχέση με το παιδί σας και του εξασφαλίζετε μια πιο χαρούμενη μαμά! Και εκτός από αυτό, το αξίζετε!