Print this page

Μελέτη στο σπίτι | Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να μείνει συγκεντρωμένο

Μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα εάν μιλάμε για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ακόμα και τα παιδιά που πηγαίνουν με χαρά κάθε πρωί στο σχολείο και αγαπούν τη μάθηση, πολύ συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθίσουν στο γραφείο τους στο σπίτι για όσο χρόνο χρειάεται ώστε να τελειώσουν τις εργασίες τους. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα βοηθήσουμε να παραμείνουν συγκεντρωμένα για να ξεμπερδεύουν με τα μαθήματα μια ώρα αρχύτερα.

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού, δηλαδή είναι 6-7 ετών, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην τα πηγαίνουν πολύ καλά με τη συγκέντρωση. Σ' αυτή την ηλικία, η πλειοψηφία των παιδιών δεν μπορεί να εστιάσει σε μια δραστηριότητα για πολύ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βλέπουμε ότι το παιδί καταλαβαίνει το νόημα όσων μελετάει και μπορεί να ανακαλέσει αργότερα τις πληροφορίες που έμαθε. Αυτά είναι σημάδια ότι συμμετέχει σωστά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν όμως κι άλλα σημάδια που θα πρέπει να προσέξουμε:

- Μήπως έχει δυσκολίες στο να ακολουθεί οδηγίες (κυρίως όταν είναι σύνθετες και με πολλά στάδια);

- Μήπως χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από τους συνομηλίκους του για να κάνει τα ίδια πράγματα (όπως τις εργασίες για το σπίτι);

- Μήπως πολύ συχνά χάνει ή ξεχνάει πράγματα που είναι απαραίτητα για να κάνει κάποιες σημαντικές δουλειές;

Εάν η απάντηση σ' αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι», τότε ίσως υπάρχουν σημάδια Διαταραχής Διάσπασης Προσοχής και καλό είναι η κατάσταση να εκτιμηθεί από έναν ειδικό. Διαφορετικά, εάν η απάντηση είναι «όχι» ή ακόμα και «δεν νομίζω» θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα προκειμένου να ωριμάσει περισσότερο και να μπορεί να μελετάει πιο συγκεντρωμένο.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Στο μεταξύ, οι γονείς είναι σημαντικό να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που δεν το αποσπά προκειμένου το παιδί να κάνει τις εργασίες του. Για το λόγο αυτό, βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση είναι κλειστή και δεν υπάρχουν γύρω του ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητά ή φασαρία από άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Όταν το παιδί δεν αποσπάται από ήχους ή εικόνες που του τραβούν την προσοχή, είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθεί στη μελέτη του. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επιμερίσετε αυτά που έχει να κάνει σε μικρότερα κομμάτια. Θα του είναι πιο εύκολο να ολοκληρώνει κάτι πριν περάσει στο επόμενο βήμα.

Επιπλέον, δοκιμάστε να οργανώσετε έτσι τη μελέτη του ώστε να περιλαμβάνει πολλά μικρά διαλείμματα. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά κάποια παιδιά καταφέρνουν να παραμένουν πιο συγκεντρωμένα όταν σηκώνονται και κινούνται για λίγο ακόμα και κάθε πέντε λεπτά! Ξεκινήστε αρχικά με ένα διάλειμμα των 2-3 λεπτών κάθε 10 λεπτά κι αν δείτε ότι δυσκολεύεται, μειώστε το χρόνο μελέτης σε 5 λεπτά πριν το διάλειμμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρονοδιακόπτη ώστε να ξέρει και το παιδί για πόση ώρα θα πρέπει να κάθεται συγκεντρωμένο στα βιβλία και τα τετράδιά του πριν μπορέσει να χαλαρώσει για λίγο. Τέλος, βρείτε κάποιο τρόπο να επιβραβεύετε την προσπάθειά του -για παράδειγμα, φτιάξτε ένα άλμπουμ με αυτοκόλλητα και δώστε του ένα για κάθε εργασία που ολοκληρώνει ή και ένα μεγαλύτερο όταν καταφέρει να μείνει συγκεντρωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.