Print this page

Πότε η σχολική σάκα είναι υπερβολικά βαριά για το παιδί

Υπολογίστε το μέγιστο βάρος που μπορεί να κουβαλήσει το παιδί χωρίς να προκληθούν προβλήματα.

Πολλά παιδιά κουβαλούν κάθε μέρα στις πλάτες τους ένα φορτίο πολύ μεγαλύτερα από αυτό που μπορούν να αντέξουν οι μικροσκοπικές πλάτες τους! Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βάρος μιας σχολικής σάκας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10-15% του βάρους του παιδιού.

Πόσο όμως είναι αυτό; Εάν υπολογίσουμε ένα παιδί έξι ετών που πηγαίνει δηλαδή στην πρώτη δημοτικού, ζυγίζει κατά μέσο όλο 25 κιλά, τότε η σάκα του δεν θα πρέπει να είναι περισσότερα από 3,5 κιλά. Ωστόσο, αυτό που είναι εξίσου σημαντικό με το βάρος είναι η σωστή κατασκευή και εφαρμογή της σάκας

Συγκεκριμένα: 

Το κάτω μέρος της τσάντας πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με την καμπύλη που κάνει χαμηλά η μέση του και σε καμία περίπτωση να μην βρίσκεται περισσότερο από 5-6 εκατοστά πιο χαμηλά από τη μέση του.

Οι ιμάντες στήριξης πρέπει να είναι από αφρώδες υλικό, φαρδιοί και να ρυθμίζονται ώστε να κατανέμεται ισωμερώς το βάρος.

Εάν πρόκειται το παιδί να κουβαλάει αρκετά πράγματα, καλό είναι η σάκα του να διαθέτει έξτρα δέσιμο στη μέση ή στο στήθος.

Όταν βάζετε τα πράγματα μέσα, τοποθετείστε τα πιο βαριά βιβλία πιο κοντά στο πίσω μέρος της τσάντας και τα πιο ελαφριά μπροστά.

Η σάκα πρέπει να φοριέται και στους δύο ώμους και ποτέ μόνο στον έναν.

Στο τέλος κάθε εβδομάδες, επιθεωρήστε τη σάκα ώστε να απομακρύνετε διάφορα άχρηστα αντικείμενα που μπορεί να έχει βάλει μέσα το παιδί ώστε να μην τα κουβαλάει χωρίς λόγο.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα καθαρίσετε αποτελεσματικά την σχολική σάκα...