Print this page

Γιατί ξυπνάει το μωρό;

Οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι και πώς θα τους προλάβετε.

Το μεγαλύτερο στρες πολλών νέων γονιών είναι πώς δεν θα ξυπνήσει το μωρό που μόλις έβαλαν για ύπνο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχουν είναι να ανακαλύψουν ποιες είναι οι αιτίες που το ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να μην προκύψουν και απόψε -εφόσον φυσικά αυτό είναι εφικτό. Καλό είναι, λοιπόν, να ξέρουμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που το μωρό μας δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

 

Δεν ξέρει ακόμα πώς να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί μόνο του

Εάν συνηθίζετε να κουνάτε, να θηλάζετε ή να νανουρίζετε στην αγκαλιά σας το μωρό μέχρι να κοιμηθεί, είναι λογικό να περιμένει το ίδιο κάθε φορά που ένας κύκλος ύπνος ολοκληρώνεται και περνάει σε έναν άλλον -κάτι που στα μωρά συμβαίνει συχνά, καθώς έχουν βραχείς κύκλους ύπνου. Επειδή όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά χωρίς τη δική σας παρουσία, ξυπνάει και διαμαρτύρεται, καλώντας σας να κάνετε αυτό που ξέρετε για να αποκοιμηθεί ξανά. Υπάρχουν όμως και μωρά που γεννιούνται με την ικανότητα να αποκοιμούνται μόνα τους. Δεν έχετε παρά να το τσεκάρετε, αφήνοντας το μωρό να προσπαθήσει να αποκοιμηθεί χωρίς να σπεύσετε να το σηκώσετε ή να το κοιμήσετε. Απλά, περιμένετε μερικά λεπτά κι ίσως διαπιστώσετε με έκπληξη ότι θα σταματήσει να διαμαρτύρεται και θα κοιμηθεί ξανά. Διαφορετικά, ίσως είναι ακόμα νωρίς για το δικό σας μωρό και πρέπει να περιμένετε μέχρι σιγά σιγά να μάθει πώς να χαλαρώνει μακριά από την αγκαλιά ή το στήθος σας.

 

Πεινάει

Ακόμα κι εμείς οι ενήλικες δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε όταν το στομάχι μας διαμαρτύρεται! Πόσο μάλλον ένα μωρό! Ειδικά όσο είναι σε μικρή ηλικία και κάνουν μικρά γεύματα, δεν είναι καθόλου απίθανο να ξυπνήσουν επειδή χώνεψαν το γάλα που ήπιαν κι είναι έτοιμα για την επόμενη...δόση. Όταν αρχίσει να τρώει και στερεές τροφές που θέλουν περισσότερη ώρα για να τις χωνέψει και μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα στο ίδιο γεύμα, θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερες συνεχόμενες ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, γύρω στην ηλικία των 3-4 μηνών, ένα μωρό μπορεί να κοιμηθεί ολόκληρη τη νύχτα χωρίς να χρειαστεί τάισμα -όμως ο χρόνος μπορεί να διαφέρει από το ένα μωρό στο άλλο.

 

Είναι πολύ κουρασμένο

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει κι έναν ενήλικα: όταν είσαι κουρασμένος αλλά για κάποιο λόγο δεν κοιμάσαι εκείνη την ώρα που νιώθεις την ανάγκη, είναι πιο δύσκολο να χαλαρώσεις μετά γιατί έχεις υπερένταση. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά. Συνήθως, οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού στη συσσώρευση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, που τον κάνει να δυσκολεύεται να ηρεμήσει. .

 

Πονάει ή νιώθε άβολα

Οι πόνοι οδοντοφυίας, μια ενόχληση στο στομάχι ή μια ίωση είναι λογικό να εμποδίζουν το μωρό να κοιμηθεί γαλήνια. Άλλοι συνηθισμένοι λόγοι που αισθάνονται άβολα είναι ότι ζεσταίνονται ή κρυώνουν, ότι φορούν λερωμένη πάνα ή ότι έχουν βρέξει τα ρουχαλάκια τους.

 

Είναι υπερβολικά ενθουσιασμένα

Η ύπαρξη υπερβολικά πολλών ερεθισμάτων πολύ συχνά προκαλεί δυσκολία στον ύπνο. Έτσι, ακόμα κι αν δική σας πρόθεση ήταν να παίξει πολύ για να κουραστεί και να κοιμηθεί, καταλήγετε στο αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, οι εναλλασσόμενες εικόνες από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και η έντονη μουσική, μπορεί να είναι πηγές εκνευρισμού -παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκαλούν στο παιδί. Καλό είναι να φροντίζετε να επικρατούν ήρεμες συνθήκες για μια χρονική περίοδο πριν το βάλετε για ύπνο, ώστε να έχει το χρόνο να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί γα να κοιμηθεί.