Print this page

Σε ποια ηλικία πρέπει να έχει περπατήσει το παιδί;

Και πότε να ανησυχήσουμε;

Τα πρώτα βήματα του παιδιού είναι από τα πρώτα και πιο βασικά ορόσημα της ανάπτρυξή του που όλοι οι γονείς ανυπομονούν να δουν να συμβαίνει. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας δεν έχει αρχίσει ακόμα να περπατάει, παρόλο που οι συνομήλικοί του ήδη τρέχουν;

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το να συγκρίνουμε το παιδί μας με τα άλλα είναι απλώς χάσιμο χρόνου και ενέργειας! Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και μπορεί να αναπτύσσεται κανονικότατα, παρόλο που σε κάποια ορόσημα προηγείται ή υπολείπεται των άλλων ίδιας ηλικίας.

Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει «κατάλληλη» ή «σωστή» ηλικία για να περπατήσει ένα μωρό. Μπορεί αυτό να γίνει όταν είναι 10 ή 12 μηνών, μπορεί αρκετά νωρίτερα ή και αργότερα... Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να μην έχετε καμία ανησυχία μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Εάν περάσει αυτή η ηλικία και το παιδί δεν έχει κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ωστόσο, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ότι θα περπατήσει κάποια στιγμή σύντομα, εφόσον δείχνει ενδιαφέρον στον να περιηγηθεί και να εξερευνήσει το περιβάλλον του, μπουσουλώντας ή χρησιμοποιώντας τα έπιπλα για στήριγμα.

Κάτι ακόμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν το περπάτημα είναι το μοναδικό στάδιο της ανάπτυξης στο οποίο έχετε την αίσθηση ότι το παιδί σας καθυστερεί ή αυτό αφορά γενικά τις κινητικές δεξιότητές του. Για παράδειγμα, στηρίζει το κεφάλι του; Κάθεται χωρίς να πρέπει να το στηρίζετε; Μπορεί να σηκωθεί εάν κρατηθεί από κάτι; Σε ποια ηλικία άρχισε να μπουσουλάει; Εάν ξεκίνησε το μπουσούλημα σε πιο μεγάλη ηλικία από τα άλλα μωρά, είναι πολύ πιθανό να κάνει πιο αργά και τα πρώτα του βήματα.

Τέλος, η ικανότητα του παιδιού να περπατήσει, εκτός από αναπτυξιακά θέματα, έχει να κάνει και με την αυτοπεποίθησή του. Υπάρχουν παιδιά σχετικά ατρόμητα που δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους χωρίς να νοιάζονται εάν κινδυνεύουν να πέσουν και να χτυπήσουν. Κι άλλα που εάν δεν είναι σίγουρα ότι μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα με απόλυτη ασφάλεια, προτιμούν να μην το κάνουν ακόμα. Κάθε παιδί -όπως και κάθε ενήλικας- είναι διαφορετικό και αυτό που έχει ανάγκη από τους γονείς του είναι να σέβονται την προσωπικότητα και τους ρυθμούς του.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί να περπατήσει;

Εάν σας προκαλεί άγχος το γεγονός ότι ακόμα το παιδί σας δεν έχει περπατήσει, μπορείτε να το κάνετε να δοκιμάσει πιο γρήγορα τις ικανότητές του φροντίζοντας να εντάξετε μέσα στο παιχνίδι του δραστηριότητες που το αναγκάζουν να σηκωθεί και να στηριχτεί στα πόδια του. Βάλτε παιχνίδια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, καθίστε μαζί του στο πάτωμα και ενθαρρύνετέ το να κινηθεί στο χώρο προκειμένου να τα πιάσει. Επίσης, παρατηρήστε την καθημερινότητα του παιδιού. Μήπως είναι συνεχώς στο καρότσι ή στο καθισματάκι του αυτοκινήτου γιατί χρειάζεται να μετακινείστε μαζί του; Σ' αυτή την περίπτωση, είναι επόμενο να μην δείξει ενδιαφέρον για να περπατήσει από πολύ μικρή ηλικία.

Να του πάρω στράτα;

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί συμφωνούν πως η στράτα είναι ένα επικίνδυνο αξεσουάρ και δεν ενθαρρύνουν τους γονείς να τη χρησιμοποιούν, Οι λόγοι είναι πολλοί και μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ...