Print this page

4 απλές ασκήσεις που βοηθούν το μωρό να κοιμηθεί καλύτερα

Κάντε τις κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα διαπιστώσετε ότι θα κοιμηθεί πιο εύκολα το βράδυ!

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα βρέφη έχουν ανάγκη από κίνηση και σωματική κόπωση στη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να είναι σε διάθεση να κοιμηθούν το βράδυ. Κι επειδή στην καθημερινότητα των μωρών δεν υπάρχουν ακόμα άλλες δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι μέσα στις υποχρεώσεις του γονιού είναι και να το «γυμνάζει». Για το λόγο αυτό, συνιστάται από τους ειδικούς να αφήνουμε το μωρό σε μπρούμυτη θέση για κάποιες ώρες όσο είναι ξύπνιο, ώστε να έχει την ευκαιρία να γυμνάσει τους μύες της πλάτης, των χεριών και του αυχένα. Συνδυάστε το χρόνο του παιχνιδιού με αυτές τις απλές ασκήσεις, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα:

Βρεφικοί κοιλιακοί!

Ξαπλώστε το μωρό ανάσκελα έτσι ώστε τα πόδια του να είναι προς το μέρος σας και να μπορεί να σας κοιτάζει -είτε πάνω στα πόδια σας ενώ εσείς κάθεστε είτε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Στηρίξτε με το ένα σας χέρι το κεφάλι και τους ώμους του και αργά αργά ανασηκώστε το από τη μέση με πάνω προς το μέρος σας. Στη συνέχεια, επαναφέρετέ το προσεκτικά στην αρχική θέση. Εάν το μωρό είναι αρκετά μεγάλο ώστε να στηρίζει μόνο του το κεφαλάκι του, μπορείτε να κάνετε την ίδια άσκηση κρατώντας τα χέρια του και βοηθώντας το να σηκωθεί τραβώντας τα,

Στήριξη του κεφαλιού

Καθίστε σε μια καρέκλα, ακουμπήστε τα πέλματά σας στο πάτωμα και ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στα πόδια σας. Με αργές κινήσεις, μετακινήστε και τα δύο πόδια μαζί προς τα πάνω, επαναφέρετέ τα στο πάτωμα και στη συνέχεια μετακινήστε τα δεξιά – αριστερά. Αυτές οι κινήσεις μετατρέπουν τη σταθερή επιφάνεια όπου βρίσκεται το μωρό σε ασταθή και το αναγκάζουν να βάλει δύναμη προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει το κεφαλάκι του όρθιο.

Ασκήσεις χεριών

Ξαπλώστε το μωρό στο πλάι με ποδαράκια ελαφρώς λυγισμένα. Εάν είναι ακόμα πολύ μικρό, τυλίξτε μια πετσέτα και βάλτε τη στην πλάτη του για να το συγκρατήσει στην πλάγια θέση. Αυτή η θέση θα το ενθαρρύνει να φέρει τα χέρια του πιο κοντά στο πρόσωπό του προκειμένου να τα δει, να τα βάλει στο στόμα και να παίξει μαζί τους, γυμνάζοντας αντίστοιχα τους μύες τους.

Διατάσεις χεριών

Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα πάνω σε μια κουβερτούλα στο πάτωμα και βάλτε μερικά παιχνιδάκια έτσι ώστε να είναι αρκετά κοντά για να βλέπει αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να μπορεί να τα πιάσει χωρίς να τεντώσει τα χέρια του. Επαναλάβετε την άσκηση με το μωρό σε διαφορετικές θέσεις (ανάσκελα, στο πλάι κ.λπ.) ώστε να το βοηθήσετε να αναπτύξει ένα μεγαλύτερο εύρος κινήσεων.