Print this page

«Μαμά, είδα εφιάλτη!» | Πώς να καθησυχάσετε το παιδί

Το παιδί σας ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα και έρχεται στο κρεβάτι σας επειδή είδε ένα κακό όνειρο; Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να το ηρεμήσετε για να ξενακοιμηθείτε όλοι άμεσα!

Οι εφιάλτες δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους -μάλιστα επειδή τα παιδιά έχουν πολύ ζωηρή φαντασία, τα υπερβολικά έντονα όνειρα είναι ένα συχνά φαινόμενο ιδιαίτερα της προσχολικής ηλικίας. Καθώς ο εγκέφαλός τους αρχίζει να κάνει διάκριση ανάμεσα στο τι υπάρχει στ' αλήθεια και τι όχι, παράξενες εικόνες ξεφεύγουν κατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργώντας εφιάλτες, ως μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας ανάπτυξής τους.

Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει έναν εφιάλτη -κάτι που είδαν στην τηλεόραση ή διάβασαν σε κάποιο βιβλία, μια τρομαχτική ιστορία που διηγήθηκε ένας συνομήλικος ή η απρόσμενη συνάντηση με κάτι (άνθρωπο, ζώο ή κάτι άλλο) που τα τρόμαξε στο δρόμο. Μέχρι και την προσχολική ηλικία, τα παιδιά φοβούνται κυρίως μη ρεαλιστικά πλάσματα, όπως τα τέρατα ή τα φαντάσματα, ενώ όσο μεγαλώνουν οι φόβοι γίνονται περισσότερο «πραγματικοί», αφού φοβούνται τους κλέφτες ή τις φυσικές καταστροφές. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για το πώς να αντιμετωπίσουμε σωστά αυτή την αγωνία που μπορεί να ξυπνήσει το παιδί μέσα στη νύχτα. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

Δείξτε κατανόηση

Μην επιχειρήσετε με τη μία να υποβαθμίσετε τη σοβαρότητα της απειλής που νιώθει το παιδί ή να γελάσετε μαζί του, ακόμα κι αν ο φόβος είναι εντελώς παράλογος. Μην ξεχνάτε ότι για το ίδιο το παιδί είναι πέρα για πέρα αληθινός. Δείξτε κατανόηση στον τρόμο που αισθάνεται και σεβασμό μπροστά στο γεγονός ότι σας τον εμπιστεύεται.

Διαβεβαιώστε το ότι είναι ασφαλές

Πείτε στο παιδί ότι δεν θα αφήσετε να πάθει κάτι κακό, ότι είναι ασφαλές κι ότι ήταν μόνο ένα κακό όνειρο. Πείτε το ξανά όσες φορές χρειαστεί μέχρι να το πιστέψει.

Κάντε το σκοτάδι να μοιάζει διασκεδαστικό

Συχνά, οι εφιάλτες έρχονται στη ζωή του παιδιού ταυτόχρονα με το φόβο προς το σκοτάδι. Γι' αυτό είναι σκόπιμο να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μαζί του. Μερικοί τρόποι είναι να παίζεται κρυφτό ή «σκοτεινό δωμάτιο», να του αγοράσετε πιτζάμες με σχέδια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι ή να κολλήσετε αστεράκια στο ταβάνι του δωματίου του και γενικά να του δείξετε ότι το σκοτάδι μπορεί να κάνει μερικέ φορές τα πράγματα να δείχνουν διασκεδαστικά (και όχι τρομαχτικά).

Βοηθήστε το να βρει ένα αντικείμενο που το κάνει να νιώθει ασφάλεια

Μπορεί να είναι ένα λούτρινο ζωάκι ή ένα παιχνιδάκι ή μια κουβερτούλα. Οτιδήποτε μπορεί να το έχει πάντα μαζί του όταν κοιμάται και είναι στο μυαλό του συνδεδεμένο με την ασφάλεια και τη χαλάρωση.

 

Διαβάστε κι εδώ 5 τρόπους να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους του...

Μην το αφήνετε να βλέπει τρομαχτικά πράγματα στην τηλεόραση -ιδιαίτερα πριν τον ύπνο

Ακούγεται προφανές -ποιος γονιός θα άφηνε το παιδί του να δει θρίλερ πριν πάει για ύπνο;- όμως με τα μικρά παιδιά συχνά δεν είναι πολύ εύκολο να ξεκαθαρίσουμε τι είναι τρομαχτικό και τι όχι. Θυμηθείτε τι μπορεί να φόβιζε εσάς όταν ήσασταν παιδί και αποφύγετε γενικά οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα που δεν είναι θετικά πριν τον ύπνο. Αντίθετα, στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε πολλά παιδικά βιβλία με χαρούμενες ιστορίες αλλά και ιστορίες με ήρωες παιδιά που νίκησαν το φόβο που θα εξασφαλίσουν «όνειρα γλυκά».

Ζητήστε του να μένει στο δικό του κρεβάτι

Η αλήθεια είναι ότι εάν το παιδί κάνει την αρχή και πηγαινο-έρχεται στην κρεβατοκάμαρα των γονιών κάθε φορά που βλέπει έναν εφιάλτη, δύσκολα θα σταματήσει να το κάνει. Ζητήστε του να μείνει στο κρεβάτι του και να σας φωνάξει για να πάτε εσείς κοντά του εάν χρειαστεί. Αυτή η συνήθεια είναι πιο εύκολο να σταματήσει απο το να έρχεται εκείνο στο δικό σας χώρο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μάθει ότι το δωμάτιό του και το κρεβάτι του είναι ένα ασφαλές μέρος όπου δεν υπάρχει λόγος να νιώθει φόβο και στρες. Μείνετε μαζί του μέχρι να χαλαρώσει και στη συνέχεια επιστρέψτε στο δικό σας κρεβάτι.