Print this page

Πότε σταματάει ένα νήπιο να κοιμάται για μεσημέρι;

Αναγνωρίστε τα σημάδια και βοηθήστε το να μεταβεί εύκολα στο νέο του πρόγραμμα.

Όταν γεννιέται ένα μωρό κυρίως κοιμάται, με μικρά διαλείμματα για να φάει ή να περιεργαστεί τον κόσμο γύρω του. Καθώς μεγαλώνει, οι ώρες του ύπνου σταδιακά μειώνονται μέχρι που εγκαθίσταται ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έναν 10ωρο συνήθως βραδινό ύπνο και μια πιο σύντομη σιέστα το μεσημέρι. Όσο βολικό κι αν είναι αυτό το πρόγραμμα για τους γονείς που ξέρουν ότι έχουν κι εκείνοι το δικό τους δίωρο το μεσημέρι για να ησυχάσουν και να ξεκουραστούν, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ! Γύρω στην ηλικία των 4 ετών, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να μην νιώθουν την ανάγκη να κοιμηθούν το μεσημέρι, αν και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειες του παιδιού (π.χ. αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή όχι). Για να καταλάβετε ότι και το δικό σας παιδί είναι έτοιμο να κάνει τη μετάβαση σε ένα καινούριο πιο δραστήριο πρόγραμμα, αναζητήστε τα εξής σημάδια:

Χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι να αποικοιμηθεί το μεσημέρι ή παρά τις προσπάθειές του δεν καταφέρνει να κοιμηθεί

Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται να το πάρει ο ύπνος και περνάει την περισσότερη ώρα στο κρεβάτι του στιφογυρίζοντας, κλωτσώντας τα πόδια του στον αέρα ή ζητώντας να σηκωθεί; Η λύση δεν είναι να θυμώνετε και να το αναγκάζετε να κοιμηθεί, αλλά να πάρετε απόφαση ότι μάλλον δεν έχει πια ανάγκη από αυτό τον ύπνο.

Δυσκολεύεται να αποκοινηθεί το βράδυ ή δεν είναι αρκετά κουρασμένο όταν φτάνει η ώρα του βραδινού ύπνου

Εάν το παιδί έχει κοιμηθεί περισσότερο από όσο χρειάζεται το μεσημέρι, είναι αναμενόμενο να μην νυστάζει νωρίς το βράδυ. Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε ότι για πολλές μέρες, περνάει πολλή ώρα μέχρι να κλείσει τα ματάκια του τη νύχτα και σας ζητάει να του διαβάσετε κι άλλο παραμύθι ή να του πείτε κι άλλο νανούρισμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να πρέπει να σταματήσει να κοιμάται το μεσημέρι.

Μπορεί να μην κοιμηθεί το μεσημέρι χωρίς να αρχίσει να γκρινιάζει νωρίς το βράδυ

Όσο τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη τη μεσημεριανή ξεκούραση, το κάνουν σαφές με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο: απλά αφήστε τα ξύπνια ένα μεσημέρι και σίγουρα μέχρι το βράδυ θα το μετανιώσετε! Εάν όμως το παιδί σας έχει την ικανότητα να μην κοιμηθεί για μεσημέρι και παρόλα αυτά να είναι χαρούμενο, ήρεμο και συνεργάσιμο μέχρι να έρθει η ώρα του βραδινού ύπνου, μάλλον δεν χρειάζεται πια τη σιέστα του.

 

Αντικαταστήστε το μεσημεριανό ύπνο με την ώρα ησυχίας

Το γεγονός ότι το παιδί δεν θέλει πια να κοιμάται το μεσημέρι δεν σημαίνει ότι δεν θα του κάνει καλό ένα μικρό διάλειμμα στις έντονες δραστηριότητές του. Και φυσικά, κάνει καλό και σε εσάς! Γι' αυτό, αντί να κόψετε το μεσημεριανό και να το αφήσετε να παίζει, να φωνάζει και να τρέχει την ώρα που μέχρι πρότινος κοιμόταν, μια καλή ιδέα είναι να βάλετε στο πρόγραμμά του την ώρα ησυχίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι περίπου την ίδια ώρα που το βάζατε για μεσημεριανό ύπνο, εξηγείτε ότι θα πρέπει να χαλαρώσει είτε ξαπλωμένο στο κρεβάτι είτε παίζοντας ήσυχα στο δωμάτιό του. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε σε ένα μέρος όπου μπορεί να το βλέπει ένα ρολόι και να του δείξετε πού θα είναι οι δείκτες όταν η ώρα ησυχίας θα έχει τελειώσει και να μπορεί ξανά να σηκώσει την ένταση της φωνής του ή να παίξει πιο ζωηρά. Εφοδιάστε το με παιχνίδια με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί χωρίς να κάνει φασαρία, όπως βιβλία, παζλ, κύβους, lego κ.λπ. και φροντίστε να είστε σταθεροί στην απόφασή σας να τηρήσει αυτό το πρόγραμμα, ώστε να μπει στη ρουτίνα του. Μην ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να βαριέται. Εξάλλου, η ανία έχει πολλές θετικές επιδράσεις στο παιδί, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ....