Print this page

Πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα παιχνίδια για παιδιά

Όλα τα παιδιά θέλουν παιχνίδι για χριστουγεννιάτικο δώρο. Φροντίστε, όμως, να διαλέξετε σωστά ποιο θα τους χαρίσετε, ώστε να είναι ασφαλές, κατάλληλο για την ηλικία του και βοηθητικό για την εξέλιξη των δεξιοτήτων κάθε παιδιού. 

Στο μυαλό των παιδιών «Χριστούγεννα = παιχνίδια». Όσο λοιπόν κι αν ξέρετε ότι το παιδί σας, το ανιψάκι σας ή το βαφτιστήρι σας χρειάζεται ένα καινούριο μπουφάν, αν δεν θέλετε να στραβώσει τα μούτρα όταν ανοίξει το δώρο του, ξέρετε τι πρέπει να του πάρετε! Ένα παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι, όμως, θα πρέπει να έχει κάποιες προδιαγραφές που το καθιστούν κατάλληλο και χρήσιμο για το παιδί. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον οδηγό που ακολουθεί και καταλήξτε στο δώρο που θα τους κάνετε, ανάλογα με την ηλικία τους.

Παιχνίδια για μωρά

a3938b8227bc01e97c62799b73ae02d2

Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα παιδιά αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μερικά από τα καινούρια πράγματα που θα μάθουν είναι να εστιάζουν το βλέμμα του σε πρόσωπα και αντικείμενα, να γελούν, να πιάνουν πράγματα, να γυρίζουν από μπρούμυτα ανάσκελα και το αντίστροφο, να εκφράζουν αυτό που νιώθουν, να κάθονται, να πιάνουν μόνα τους το μπιμπερό, να μπουσουλάνε, ακόμα και να περπατάνε. 

Σε όλα αυτά θα τα βοηθήσουν παιχνίδια που τους δίνουν κίνητρο να προσπαθήσουν και γυμνάζουν τους αντίστοιχους μύες, όπως,

·        Μουσικά μόμπιλε

·        Χαλάκια δραστηριοτήτων

·        Βιβλία από μαλακό άφθαρτο υλικό με εικόνες σε έντονα χρώματα

·        Κουκλάκια με απαλή υφή

·        Κουδουνίστρες

·        Παιχνίδια που πατάς ένα κουμπί και κάτι ξεπετάγεται ή κουδουνίζει

·        Μουσικά κουτιά με απαλές, χαλαρωτικές μελωδίες

Παιχνίδια για νήπια

4f789740f0e1444af5876ed2450708ee

Στη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά γίνονται ακούραστοι μικροί εξερευνητές. Κινούνται όλη την ημέρα και είναι γεμάτα ενέργεια, ενώ θέλουν να τα κάνουν όλα μόνα τους –ακόμα κι όσα δεν μπορούν ακόμα να καταφέρουν. Λατρεύουν το παιχνίδι, αλλά δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους με άλλους και, επειδή δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τα εκφραστικά μέσα για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ξεσπούν συχνά σε γκρίνιες και κλάματα.  Μερικά από τα παιχνίδια που μπορεί να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν σ’ αυτό το στάδιο είναι:

·        Οτιδήποτε έχει ρόδες (αυτοκινητάκια που τα καβαλάς, ποδηλατάκια, παιχνίδια που μπορούν να σπρώξουν ή να τραβήξουν κ.λπ.)

·        Κύβοι και τουβλάκια

·        Ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές και υλικά για ζωγραφική και καλλιτεχνική έκφραση

·        Απλά παζλ με λίγα κομμάτια

·        Βιβλία που διηγούνται ιστορίες με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν (π.χ. «Αλέξη, φάε κάτι», εκδ. Μεταίχμιο)

·        Οτιδήποτε μπορεί να κάνει πιο χαρούμενη την διαδικασία του μπάνιου (παιχνίδια για τη μπανιέρα, συσκευές που βγάζουν αφρούς, επιπλέοντα ζωάκια, αδιάβροχα βιβλία)

·        Μαλακά ζωάκια που συχνά γίνονται οι καλύτεροι φίλοι τους και τους κάνουν παρέα στον ύπνο.

Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

268de45f9c45f996d18ea8f67856aec5

Καθώς τα παιδάκια μεγαλώνουν και αρχίζουν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το προνήπιο, γίνονται πιο υπεύθυνα γιατί αναλαμβάνουν ευθύνες και υποχρεώσεις και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της προσωπικότητάς τους. Εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να μαθαίνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουν ανάγκη όρια, ρουτίνα στο σπίτι και πολλή αγάπη και κατανόηση, Σ’ αυτή την ηλικία λατρεύουν τα παιχνίδια στα οποία υποδύονται ρόλους, ενώ έχουν πολλά να κερδίσουν και από το παιχνίδι στο ύπαιθρο. Μερικές ιδέες είναι:

·        Κούκλες και κουκλοθέατρο

·        Αυτοκινητάκια, φορτηγά, αεροπλάνα

·        Πλαστικά ή ξύλινα εργαλεία

·        Κουκλόσπιτα

·        Εργαλεία κηπουρικής

·        Τραμπολίνο

·        Μπάλες

·        Αθλητικός εξοπλισμός

·        Απλά παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια