Print this page

«Μόνο μου» | Τι να κάνετε όταν το παιδί σας περνάει την πρώτη φάση ανεξαρτησίας

Και θέλει να τα κάνει όλα μόνο του χωρίς βοήθεια.

«Εγώ θα βάλω το καλσόν μου», «θα βγω μόνος μου από την κούνια», «αφού σου λέω μπορώ να δέσω τα κορδόνια μου!»... Καλωσήλθατε στην πρώτη φάση διεκδίκησης ανεξαρτησίας εκ μέρους του παιδιού σας. Και ταυτόχρονα στη φάση που δοκιμάζει (κι άλλο) την υπομονή σας, που δημιουργεί (ακόμα) περισσότερο χάος στο σπίτι σας και που σας κάνει να αργείτε (περισσότερο) στα ραντεβού σας!

Τα καλά νέα είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα νήπιο να διεκδικεί να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι το αφορά -και όχι μόνο. Τα κακά νέα είναι ότι μέχρι να εξελίξει αυτή την νεοαποκτηθείσα αίσθηση ανεξαρτησίας όσο χρειάζεται για να μπορεί πραγματικά να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του θα μεσολαβήσουν πολλά λάθη, απογοητεύσεις και, κατά συνέπεια, γκρίνια και ξεσπάσματα οργής!

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς για να κάνετε αυτή τη φάση της ανάπτυξής του λιγότερο αγχωτική τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για εσάς είναι τα εξής:

Αναδιοργανώστε το καθημερινό σας πρόγραμμα

Ή, με άλλα λόγια, υπολογίστε περισσότερο χρόνο για κάθε δραστηριότητα που αφορά το παιδί σας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν μέχρι τώρα ξεκινούσατε να το ντύνετε δέκα λεπτά πριν την ώρα που θέλατε να είστε έτοιμοι στην πόρτα για να πάτε κάπου, τώρα αρχίστε τη διαδικασία τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Κι αν η ώρα του φαγητού διαρκούσε περίπου δεκαπέντε λεπτά, τώρα υπολογίστε σαράντα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρέσετε τουλάχιστον από τη ζωή σας το άγχος ότι δεν προλαβαίνετε.

Γίνετε εξπέρ στον αντιπερισπασμό

Θέλετε να καθαρίσετε την κουζίνα και είστε σίγουρη ότι το παιδί θα επιμείνει να βοηθήσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Προβλέψτε και αναθέστε του παράλληλα μια άλλη εργασία, πιο απλή και κατάλληλη για την ηλικία του, όπως για παράδειγμα να βρει το καπάκι που ταιριάζει σε κάθε φαγητοδοχείο. Γενικά, όταν θέλετε να κάνετε κάτι χωρίς να πρέπει να διαπραγματευτείτε τη δική του συμμετοχή, τραβήξτε του την προσοχή με κάτι άλλο που θα το απασχολήσει όσο χρόνο χρειάζεται.

«Σπάστε» κάθε δουλειά σε δύο ή περισσότερα μέρη

Λέτε «θα σου βάλω λίγη πορτοκαλάδα» κι εκείνο αμέσως επιμένει να το κάνει μόνο του; Διατυπώστε διαφορετικά την πρόθεσή σας! Πείτε «ας βρούμε ένα ωραίο ποτήρι για να βάλουμε πορτοκαλάδα». Και στη συνέχεια μοιραστείτε τις δουλειές -αυτό θα διαλέξει το ποτήρι κι εσείς θα βάλετε το χυμό. Ή, όταν βιάζεστε και θέλει να ντυθεί μόνο του, προτείνετέ του να βάλετε εσείς τη μία κάλτσα στο ένα πόδι του κι εκείνο να φορέσει μόνο του την άλλη.

Δώστε τη δυνατότητα επιλογής

Αυτό είναι ένα κόλπο που πιάνει στα παιδιά κάθε ηλικίας. Δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να διαλέξει εάν θέλει να φάει αυγό ή γιαούρτι ή να πάρει το μπλε ή το κίτρινο πιάτο, το βοηθάει να νιώσει ότι μπορεί να έχει άποψη και εξουσία σε ό,τι το αφορά.

Δείξτε ευελιξία

Το παιδί νιώθει πια αρκετά μεγάλο για να κάνει κάποια πράγματα μόνο του και την ίδια στιγμή είναι ακόμα ένα μικρό νήπιο! Έτσι, θέλει να το αντιμετωπίζετε παρέχοντάς του ανεξαρτησία τη μία στιγμή και την άλλη έχει ανάγκη από την παρουσία, τη βοήθεια και την αγκαλιά σας. Δεν είναι εύκολο πάντα να διακρίνετε πότε πρέπει να φερθείτε με τον έναν τρόπο και πότε με τον άλλο, όμως θα σας βοηθήσει πολύ να σκέφτεστε ότι είναι απλώς μια φάση που κάποια στιγμή θα περάσει...