Print this page

Το μωρό βγάζει δοντάκια | Πώς θα το ανακουφίσετε από τους πόνους

Οι πόνοι οδοντοφυίας μπορεί να είναι από λίγο έως πάρα πολλοί έντονοι και να δαιταράσσουν τον ύπνο και τη διάθεση του μωρού. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι να το βοηθήσετε να νιιώσει καλύτερα!

Η περίοδος που το μωρό βγάζει τα πρώτα του δοντάκια είναι μια αληθινή πρόκληση τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς που το βλέπουν να υποφέρει χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Κι όμως. Υπάρχουν πολλοί δοκιμασμένοι τρόποι να βοηθήσετε το μωρό να ανακουφιστεί από τους πόνους που προκαλεί η οδοντοφυΐα, όπως αυτοί που σας προτείνουμε:

Τρίψτε τα ούλα του με το δάχτυλό σας

Πλύνετε καλά τα χέρια σας και στη συνέχεια κάντε μασάζ στα ούλα του μωρού τρίβοντάς τα με το δάχτυλό σας. Η πίεση που ασκεί το δάχτυλό σας ανακουφίζει τα ερεθισμένα ούλα του και το μωρό θα νιώσει καλύτερα.

Βάλτε την πιπίλα στην κατάψυξη

Η παγωμένη πιπίλα θα καταπραΰνει το οίδημα των ούλων.

Δώστε του παγωτό!

Πολλά μωρά δεν έχουν διάθεση να φάνε όταν βγάζουν δοντάκια. Μια λύση για να πιει το γάλα του αλλά και να ανακουφιστεί από τους πόνους είναι αντί να του το δώσετε στην κανονική υγρή μορφή του να το κάνετε παγωτό! Ετοιμάστε το γάλα όπως συνήθως -ή βγάλτε με το θήλαστρο εάν το μωρό θηλάζει- και στη συνέχεια βάλτε το στις ειδικές θήκες για ατομικά παγωτά (διαλέξτε ένα σετ από ασφαλή, μη τοξικά υλικά). Όταν παγώσουν, δώστε το στο μωρό. Προσοχή! Επειδή όταν το παγωτό αρχίσει να λιώνει υπάρχει ο κίνδυνος να λερωθεί τόσο το μωρό όσο και ό,τι υπάρχει γύρω του, μην ξεχάσετε να του το δώσετε ενώ κάθεται στο καρεκλάκι φαγητού και αφού του βάλετε μια αδιάβροχη μπροστέλα.

Δώστε του παγωμένες φέτες μήλου

Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι από ένα μήλο, αφήστε το να παγώσει στην κατάψυξη για μια – δύο ώρες και δώστε το στο παιδί να το μασουλήσει. Προσοχή! Όταν το μήλο αρχίζει να μαλακώνει μπορεί το μωρό να κόψει ένα κομμάτι, γι' αυτό μην το αφήνετε καθόλου μόνο του χωρίς επίβλεψη όταν έχει το μήλο στο χέρι.

Δοκιμάστε διάφορα παιχνίδια οδοντοφυΐα

Όπως ήδη γνωρίζετε το μωρό σας έχει τις δικές του προτιμήσεις. Γι' αυτό, εάν έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιο παιχνίδι οδοντοφυΐα και δεν λειτούργησε, μην τα παρατάτε. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη. Κάποια περιέχουν νερό που παγώνει στην κατάψυξη, άλλα είναι από λάστιχο κι άλλα από ξύλο. Ίσως κάποιο ανταποκριθεί σ' αυτό που χρειάζεται το μωρό σας.

Κάντε το βόλτες σε μάρσιπο

Όταν το μωρό είναι εκνευρισμένο από τους πόνους και δεν μπορείτε να το κάνετε να ηρεμήσει, βάλτε το σε μάρσιπο. Η επαφή με το σώμα σας θα το καθησυχάσει -ενώ εσείς θα μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας!

Σκουπίστε το πρόσωπό του

Δεν είναι κάτι που θα σταματήσει τον πόνο οδοντοφυΐας, θα προστατέψει όμως το μωρό από άλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν τα σάλια στο ευαίσθητο δέρμα του.

Κάντε του μασάζ με παγωμένη πετσέτα

Βρέξτε ένα καθαρό πετσετάκι (από αυτά που χρησιμοποιείτε όταν βάζετε το μωρό να ρευτεί), κατά προτίμηση με άγρια υφή, στίψτε το καλά και βάλτε το μέσα σε μία σακούλα. Βάλτε το στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Στη συνέχεια, δώστε το στο μωρό να το δαγκώσει ή κάντε του μασάζ στα ούλα τρίβοντάς τα με μια άκρη της πετσέτας.

Δώστε του παυσίπονο

Τα σιρόπια παρακεταμόλης μπορούν να ανακουφίσουν πρόσκαιρα από τον πόσο της οδοντοφυΐας, τις στιγμές που εμποδίζει το μωρό να φάει ή να κοιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει πρώτα να πάρετε την έγκριση του παιδιάτρου σας.

Κάντε του μασάζ στις πατούσες

Μπορεί να ακούγεται παράξενο -τι σχέση έχουν τα ούλα με τις πατούσες;- όμως σύμφωνα με τις αρχές της ρεφλεξολογίας, πιέζοντας απαλά τις πατούσες και ιδιαίτερα τα δάχτυλα, μπορεί να δείτε σημαντική βελτίωση στη διάθεση του παιδιού.

Φτιάξτε του μπισκότα οδοντοφυΐας

Τα μπισκότα αυτά θα τα φτιάξετε μόνοι σας και έχουν την ιδανική υφή και πυκνότητα ώστε να ικανοποιούν την ανάγκη του να δαγκώσει κάτι, ενώ είναι πολύ θρεπτικά και νόστιμα- οπότε τα αξιοποιείτε και ως σνακ! Διαβάστε τη συνέχεια εδώ...